Maria Haldesten: Varberg - missgynnad småstad eller superkommun?

Både kungar och partiledare bör ha bättre koll. Ebba Busch förvirrade utspel tyder på att hon inte förstått var hon varit.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Förvirrande är bara förnamnet. Samma dag som kommunstyrelsens ordförande skryter om Varbergs silvermedalj, sitter KD:s partiledare och klappar stackars Varberg på huvudet i Sveriges Radios partiledarintervju.

Vår kuststad, som Ebba Busch i helgen gjorde nedslag i, har tydligen inte satt de spår i partiledarens huvud som man kan förvänta sig. Det storskaliga tågtunnelbygget tycks exempelvis helt ha gått henne förbi. Varför räknar hon annars upp bristen på just infrastruktursatsningar som ett skäl att Varberg skulle befinnas sig i strykklass?

Partiledaren beskriver i SR Varberg som en av de mindre orter i Sveriges "hjärtland" som missgynnas av storstadsperspektivet.

Frågetecknen hopar sig omedelbart. Har turnerande gjort henne snurrig? Vet Ebba Busch ens var på västkusten hon har varit?

ANNONS

Varberg är mycket - men knappast en kommun som konsekvent missgynnas av storstadsperspektiv. Faktum är ju att det storstadsnära läget är en av kommunens konkurrensfördelar. Många arbetspendlar till, men också från Göteborg.

Visserligen lär Busch ha tagit bilvägen mellan Varberg och Ulllared - där hon tog stannade vid korvmojen för "Sverigesnack". Och 153:an lämnar mycket att önska. Men ändå.

Hallandstrafikens app må strula, men särskilt missgynnat känns inte pendlandet till superkommunen.

"Två guld och två silver på fyra år - det skall vi vara stolta över, konstaterar Ann-Charlotte Stenkil när hon lämnar Almedalen med silverpriset i bagaget.

Så vad är det som gör att Dagens Samhälle rankar Varberg så högt år efter år?

Förutom det badnära läget beskriver tidningen "en god arbetsmarknad, kulturen och fritiden" som Varbergs främsta fördelar. Och att de som bor här mår bra och därför lever längre.

Det senare är inte bara ett glädjeämne. Det kan bli ett bekymmer eftersom det sätter press på äldreomsorgen. Den saken måste Varberg tänka på - om man vill liga kvar i topp på placeringsligan.

Till Varbergs fördel talar dock inflyttningen. Att arbetsmarknaden kan stärkas ytterligare av den 200-400 jobb som beräknas följa på Apoteas anläggning ligger inte heller Varberg i fatet.

ANNONS

Apoteksjätten förklarar valet av placering med läget: intill E6 med närhet till både Göteborg och Malmö - samt energipriserna. Det är lite billigare att vara svenskt företag i Varberg, som ligger i energiområde tre.

Att Elpriser spelar roll för ekonomin har Ebba Busch rätt i. Men att hon har lika dålig koll på Ringhals som på Varberg visade hon i sitt tal. Hon pratade om tvångsavveckling - trots att hon borde vara fullt medveten om att Vattenfall fattade sitt beslut om förtida nedläggning av två reaktorer - av säkerhets- och marknadsmässiga skäl.

Däremot har politiker i riksdagen talar i termer av tvångs-omstart. Det är dock inte ett sätt att stoppa "Magda-priser". Det vore att äventyra säkerhet för dem med Villa, volvo och vovve som bor i Varberg.

ANNONS