Helena Storckenfeldt: Var är den svenska tigern?

Vi medborgare behöver ett uppvaknande. Vi är alla en del av totalförsvaret, skriver gästkrönikör Helena Storckenfeldt (M).

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ingen drömmer om krig. När överbefälhavaren Micael Bydén säger att svenska folket ”mentalt måste förbereda sig för krig” så utgår det från en verklighet vi varit för naiva för att se allt för länge. Äntligen talar vi klarspråk. Det kan bli krig i Sverige och alla har ett ansvar att vara förberedda.

Tyvärr finns för få kvar i livet som upplevt ett krig. Att ha levt flera generationer utan yttre hot har gjort oss för blåögda för vårt eget bästa. Färre och färre har vuxit upp med föräldrar som minns andra världskriget vilket har gjort att tanken på krig känns allt för avlägsen. Redan nu ser vi påverkanskampanjer, cyberattacker och falsk information som sprids i syfte att minska vår motståndskraft.

ANNONS

Samtidigt tycker flera högt uppsatta socialdemokratiska företrädare att regeringen med sin retorik splittrar. Man spelar ner allvaret och anklagar Försvarsmakten för att krigshetsa. Man uttrycker oro för att barn ska bli rädda för krig, men såvitt jag vet blir inga barn rädda bara för att föräldrarna sätter in en brandvarnare, trots att dess funktion är att varna och skydda från en fasansfull händelse. Beredskap är nyckeln till att undvika det man är förberedd på. Socialdemokraterna borde veta bättre än att i detta läge försöka undergräva människors tillit till regeringens och Försvarsmaktens bedömning.

Det finns en anledning till de hårda orden från regeringen och ÖB. Allt för få medborgare har tagit hotet på allvar. Man lever fortfarande under villfarelsen att det vore omöjligt för lilla, fredliga, neutrala Sverige att hamna i krig.

Medan allvaret sjunker in hos många läser jag i Aftonbladet hur Fredrik, 51, fick ett brev från Försvarsmakten om att hans bil skulle bli uttagen i händelse av höjd beredskap. Den enda instruktionen han fick var att ”Det skulle hemlighållas”. Varför, undrar jag då, läser jag om det i Aftonbladet? Hur kunde Fredrik tycka att det var en bra idé att tipsa Aftonbladet? Varför väljer Aftonbladet att över huvud taget publicera en sådan artikel? Vem på redaktionen tyckte det var en bra idé att gå vidare med artikeln? Var är den svenska tigern?

ANNONS

Sverige är i desperat behov av en ansvarstagande, verklighetsförankrad försvarspolitik. Än mer tror jag att vi medborgare behöver ett uppvaknande. Vi är alla en del av totalförsvaret. Vi bär alla ett ansvar. Frågan du bör ställa dig är inte om du kan göra något i händelse av krig, utan vad du kan göra. Ukraina har lärt oss en hård läxa och det är dags att myndigheter, medier och medborgare lyssnar.

Var förberedd. Tänk på att:

1. Förvara en vattendunk under sängen och en ficklampa i nattduksbordet.

2. Ha en batteridriven radio.

3. Planera var familjen möts upp och ha koll på närmsta skyddsrum.

4. Förvara filtar i bilen.

5. Planera inte bara för mat utan även tidsfördriv.

Jag vill uppmana alla att läsa broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Blir Sverige angripet av ett annat land kommer vi aldrig att ge upp. Glöm inte att en svensk tiger och att alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska.

ANNONS