Vänd inte andra kinden till när gängvåldet ökar

Möjlighet till anonyma vittnesmål borde vara en självklarhet i ett läge där gängkriminalitet eskalerat bortom alla rimliga gränser.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 28/8. Ostron, kräftor och ädla drycker … Det sparades inte på krutet. Även om syftet delvis var just det. Att spara på krutet. Skjutningar och dålig uppmärksamhet var inte bra för affärerna.

Bland gästerna märktes namn som Lucky Luciano, Frank Costello och Meyer Lansky. På agendan stod även affärsuppdelning. Mötet på Hotel Nacional i Havanna är klassisk maffiahistoria.

Valet av arena och agenda känns alltså bekant när ett möte på Posthotellet i Göteborg nu skapar rubriker. Bland gästerna märktes klan Ali Kahn och Backa-gänget. Kanske ville den lokala gudfadern stärka sitt kaptal genom en markering - och blinkning till den organiserade brottslighetens förflutna.

ANNONS

Eventet i Göteborg var förstås billigt och klent i jämförelse med Havanna 1946. Men genom sin oblyga öppenhet är det ändå en historisk markering.

Det är samma sorts vidriga gangsters då som nu. Och problemet för de rättvårdande myndigheterna är stort.

Polisen i Göteborg talar om att det är ”rött läge”. Då ropar alla på hårdare tag – mest högljutt de som rimligen borde ha gjort mer när de själva styrde landet.

Att bekämpa en etablerad organiserad brottslighet kräver dock mer än muskler och kanoner – det kräver kreativitet, uthållighet och list. Och att, med svenska mått mätt, tänka i nya banor.

”Tillräckligt” många poliser är inte tillräckligt om de organiserade gängen sätter i system att låta yngre rekryter ta på sig grova brott i löfte om guldkantad brottskarriär. Då kan vi inte fortsätta att ge rabatt på straffen och placera gängkriminella mördare på institutioner som inte förmår hantera dem. Uppenbarligen behövs mer adekvata ungdomsfängelser

Problemen med gängkriminella som sprider skräck i sina kvarter – och till och med upprättar vägspärrar – är att det tystar människor. Det är ett av de allvarligaste bekymren i dagsläget att så få vågar berätta vad de vet. Därför behöver anonyma vittnen – och möjligen även kronvittnen – ingå i arsenalen.

ANNONS

Möjligheten till detta finns redan i våra grannländer. Inget av dessa kan misstänkas vara demokratiskt undermåliga stater. Möjligheten finns i noga reglerade undantagssituationer. I Norge är risk mot vittnets eller närståendes liv ett skäl. Och Europadomstolen har vid ett par tillfällen godkänt bruket av anonyma vittnen.

I Sveriges är jurist- och politikerkåren delad. Men sommarens eskalerande incidenter visar på vikten av att skrida från ord till handling nu, att sätta hårt mot det allt hårdare och grymmare. Risken för att den kriminella verksamheten öppnar ”dotterbolag” på fler orter är påtaglig. Det finns inte tid för långbänk.

ANNONS