Cecilia Rönn: Ukraina slåss för sin frihet, vi kan inte ta vår för given

Vi politiker har ett ansvar att värna demokratin och bidra till att alla ska kunna agera politiskt, skriver gästkrönikör Cecilia Rönn (L).

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Förra veckan var jag i Ukraina. Resan har satt djupa spår i mig, jag är så imponerad av det jag upplevde. Hur de står emot Rysslands brutala krig, hur motståndskraftiga de är, de har en punktlig tågtrafik, ett robust betalningssystem, de har pressat tillbaka inflationen och ökat tillväxten.

Men de har stora problem med svart ekonomi och korruption.

Min bild från vårt besök är att de inte kommer ge sig. De har bestämt sig för att vinna kriget, bli medlemmar i Europeiska Unionen och få bukt med den svarta ekonomin och korruptionen. Den beslutsamheten speglades i alla våra möten, från ministrar, talmannen, presidentens rådgivare, civilsamhället och överlevare. Jag är djupt berörd och imponerad. Åkte hem med en beslutsamhet att på alla sätt jag kan fortsätta driva på för att väst stödjer Ukraina på de sätt som behövs för att vinna kriget, bli medlemmar i EU och återuppbygga sitt land.

ANNONS

Senaste dagarnas kontraster är så talande. SD har blivit avslöjade med att använda anonyma konton för att sprida satir och fejkade filmer som skapar splittring och polarisering. De använder AI verktyg för att fejka röster och de är systematiska i sitt arbetssätt för att hemlighålla hur de jobbar. När de blir påkomna slår Jimmie Åkesson ifrån sig, sätter sig i en offerposition och skyller på alla andra. Han säger att de är utsatta för en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation” från ”det vänsterliberala etablissemanget”. Det har varit ett problem att åsiktskorridoren har varit smal i Sverige och fortfarande är det i vissa frågor. Öppenheten och att kunna diskutera, tycka och framföra sina åsikter utan att bli utsatt för hat och hot och förföljelse är ju en grundbult i vårt demokratiska samhälle.

Jag är så arg över att Jimmie Åkesson reagerar som han gör. För mig visar det tydligt att han tycker att han står över vår demokrati och våra demokratiska överenskommelser. Att alla medel för att få ut sitt budskap är tillåtna. Det är de inte!

Många frågar mig och liberalerna hur vi ska agera. I skrivande stund är det självfallet något jag både funderar över och diskuterar med andra i mitt parti. I det ligger inte minst att få svar på samma fråga från SD:s alla företrädare. Hur ska de agera? Vill de värna vårt demokratiska system? Vill de på allvar ta ansvar för Sverige som de nu har fått förtroendet av väljarna att göra?

ANNONS

Det är svenska folket som förtjänar dessa svar i första hand. Alla som har lagt sin röst och sitt förtroende till att SD kan vara med och lösa våra samhällsproblem och ta ansvar för Sverige. Min slutsats är att det är det enda Jimmie Åkesson och SD kommer lyssna på, det är folkets feedback.

Min roll är att representera liberala väljare, men jag tycker också att vi politiker har ett ansvar att värna demokratin, bidra till att alla ska kunna agera politiskt och vilja och våga vara politiker. Mina tankar har dessa dagar vandrat tillbaka till Ukraina. Hur de strider för sin frihet, ett demokratiskt och öppet samhälle. Något som vi i Sverige har haft länge, som vi måste värna och vårda, stå upp för och vakta.

ANNONS