Maria Haldesten: Tolka inte listan som tyst stöd för hotell

Fallossymbolen över Stordalen/Lennerhov är knappast så populär som Stenkil tycks tro.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det började med en namninsamling - men övergick snart till en manifestation kopplad till ett nytt lokalt parti. Kanske är det en del av förklaringen till varför hotellmotståndare i Varberg verkar lyckas sämre än meningsfränder i Halmstad? Detta trots att förutsättningarna, inklusive planerade höga hotellbyggen, är förvillande lika.

I båda städerna har Länsstyrelsen framfört skarpa, kritiska synpunkter mot respektive bygge. Men medan det bidragit till att få fart på debatten i Halmstad, har varningarna för allvarlig skada för riksintresse inte tagit skruv på samma sätt i Varberg.

På onsdagen förklarade sig Ann-Charlotte Stenkil (M) känna sig stärkt av det faktum att den pågående namninsamlingen inte tycks nå målet i fråga om antalet namnunderskrifter. Det är dock att misstolka opinionsläget.

ANNONS

Däremot är det uppenbart att det folkliga upproret lyckades bättre i Halmstad. Namnunderskrifterna blev tillräckligt många för en folkomröstning - som skall hållas i samband med valet i september. Detta, samt en kritisk konsultrapport som kommunen gjort sitt bästa för att sopa under mattan, bidrog i sin tur till att ett etablerat parti bytte fot. Socialdemokraterna i Halmstad svängde i frågan och blev hotellmotståndare

Här i Varberg har oppositionen mot de anskrämliga byggplanerna tagit lite annan form. Kombinationen höjdsjuka och rivningshysteri har bidragit till inte bara ett utan två nya partier. För det är ju ingen hemlighet att de lokalt kända namn som engagerat sig i Varbergspartiet ser fallossymbolen över Stordalen/Lennerhov som ett hot mot Varbergs unika kulturmiljö.

Vi kan således räkna med att fulbygget blir en valfråga även i Varberg. Och, vem vet, om de nygamla politikerrävarna lägger korten rätt kanske de kan få med sig ytterligare parti?

En sak är säker. Att varbergarna uppskattar tunnelbygget och Västerport är inte lika med brett stöd för ett kulturarvsvidrigt hotell.

ANNONS