Varje panel är skräddarsydd till kunden.
Varje panel är skräddarsydd till kunden. Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Ta mer i trä för miljöns och klimatets skull

Varberg befäster sin position som centrum för trä och träbyggande. Derome AB har länge varit en av Sveriges största aktörer inom sågverk och byggande. Nu inviger Södra sin nya fabrik för korslimmat trä, KL-trä, som smugit igång sin produktion en tid.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är knappast tack vare Varbergs kommun, snarare trots kommunen. Det har under några år talats om att kommunen skulle ta fram en träbyggnadsstrategi. Men det har knappt blivit en tumme av strategin och intresset verkar ljummet. Från det nya styret har inte hörts så mycket om trästrategin, men förhoppningsvis kan den integreras i strategin för hållbart byggande som är en punkt i Varbergsalliansens politiska plattform. Trä är hållbart och betydligt mer klimatsmart än betong och stål.

Kommunen är medlemmar i föreningen Trästad där Christofer Bergenblock (C) hittills varit suppleant i styrelsen. Eftersom han blivit riksdagsledamot kommer han att sluta i Trästad, men förhoppningsvis kan någon annan politiker som förstår sig på hållbarhet ersätta honom. Om det nu finns någon sådan i Varbergsalliansen.

ANNONS

För det behövs en framåtlutad strategi i en kommun som Varberg som fått trä nästan gratis, med Södra och Derome inom kommunens gränser. Hamnen är dessutom Sveriges största hamn för sågade trävaror. Då duger det inte att det kommunala bostadsbolaget inte har tagit stora kliv framåt när det gäller planering av hus i trä. Det kommunala fastighetsbolaget har åtminstone byggt två förskolor i korslimmat trä.

Södra satsar på den nära marknaden, i Sverige och Skandinavien. Det är glädjande att en av de första kunderna är Etikhus och deras bygge Tärnan i Varberg. Etikhus "ser det korslimmade träet som framtidens byggande" och det är bara att hoppas att fler byggföretag vågar sig på det nya sättet att bygga.

Tajmingen för den nya fabrikens öppnande kunde förstås varit bättre, byggmarknaden viker på grund av lågkonjunkturen. Men om fler vågar tänka om och tänka nytt har man framtiden för sig. Då gäller det att tänka trä redan från början när nya byggen planeras. Att komma in med korslimmat trä i ett hus som är planerat för betong blir krångligare och dyrare.

-Men inte om vi får vara med i ett tidigt skede, då blir det effektivt. Dessutom kan man spara pengar på transporterna eftersom trä är mycket lättare än stål och betong, säger Andreas Berge, chef för Södras nya fabrik.

ANNONS

Varberg som är en gammal trähusstad borde ta täten i arbetet för att bli en modern trästad. Man kan bli förebild för att få fler kommuner att bygga i trä och därmed mer hållbart. Det gynnar kommunens näringsliv och därmed kommunen självt. Att inomhusklimatet automatiskt blir bättre med träbyggande är en trevlig bonus.

ANNONS