STOCKHOLM 20240521
Röstkort från valmyndigheten till EU-valet den 9 juni.
Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
STOCKHOLM 20240521 Röstkort från valmyndigheten till EU-valet den 9 juni. Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Olivia Lindroth Steinwall: Ta med barnbarnen till valurnan i helgen

Valdeltagandet ser ut att gå uppåt - men särskilda insatser behövs för att få unga att gå och rösta.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Du tänker väl inte ligga på soffan hela helgen?

De senaste valen till Europaparlamentet har bara en dryg hälft av de röstberättigade brytt sig om att lägga en lapp i det heliga kuvertet. Men det ser ut att ljusna. Andelen som lagt sina röster i god tid innan valdagen är i år större än tidigare. Kanske är det framförhållningen som ökat (en inte helt orimlig effekt av de långa köerna på valdagen 2022), men statistiken kan också ses som en indikator på ett högre valdeltagande. Välkommet, om så är fallet.

En förklaring är att partier vars sympatisörer vanligtvis är soffliggare vid Europaparlamentsvalen kan ha lyckats mobilisera sina väljare. En annan är att insatser för att höja det notoriskt låga deltagandet i EP-valen har hjälpt. Mycket finns dock kvar att göra.

ANNONS

Gruppen unga – i synnerhet unga killar – är särskilt dåliga på att gå och rösta (en intressant kontrast till pensionärerna, bland vilka fler män än kvinnor gick till valurnorna 2019, enligt SCB). Klyftan till viss del förklaras av utbildningsnivå, en annan faktor som har effekt på valdeltagandet. Unga kvinnor väljer i högre grad än män i samma ålder att läsa på högskola eller universitet, vilket skiljer dem från tidigare generationer.

Vad beträffar ungas låga valdeltagande i allmänhet är det svårare att förstå sig på, när min generation är en ganska samhällsmedveten sådan. Man spenderar en stor del av sitt liv på internet, där informationen inte bara är tillgänglig, utan nästan oundviklig. Kanske har bristande erfarenhet av hur det är att leva i ett Sverige utanför EU skapat mindre engagemang för unionen; kanske har unga helt enkelt tappat förtroendet för politiken.

Valdeltagandet i sig är inte mycket värt om det inte är en effekt av ökad medvetenhet och engagemang. Min uppmaning är därmed inte enbart att gå och rösta, utan att ta sig tiden att sätta sig in i vad det är man röstar på. Detta är särskilt viktigt bland de unga män vi behöver aktivera – män röstar inte bara i högre grad än kvinnor högerkonservativt, utan är enligt Novus i regel sämre på källkritik (jag låter eventuella samband stå okommenterade). Bland unga generellt borde det egentligen inte vara några svårigheter, då man är bättre än äldre på att vara skeptisk mot politiskt innehåll.

ANNONS

2019 sjönk deltagandet bland förstagångsväljare, jämfört med 2014. Nu har vi fram till söndag klockan åtta på oss att vända den trenden. Om du läst ända hit är chansen stor att du redan har ett intresse för samhället, och kommer se till att gå och rösta om det ännu inte är gjort. Kanske kan du också passa på att fråga söner, döttrar, barnbarn eller elever om de har koll på att det är val i år. Det är trots allt de unga som lär få leva längst med effekterna av det EU vi röstar fram.

ANNONS