Adnan Dibrani: …Svunna segrar måste ständigt försvaras

Om Ebba Busch menar allvar borde hon skriva kontrakt med medlemmar i det egna partiet

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att få älska vem man vill är självklart för många. Andra har kämpat för att det ska bli sanning, accepterat och en självklar rättighet sedan 60-talet då priderörelsen föddes.

I dagarna går Pride av stapeln här hemma och jag kommer att vara där för att fira och manifestera. För även om vi kommit långt behöver framgångarna försvaras, det finns tyvärr fortfarande de som bjuder motstånd och tycker annorlunda. För några dagar sedan blev en gayklubb i Oslo beskjuten. Även om det inte är helt klarlagt vad motivet var till skjutningen just mot en gayklubb.

Vi får aldrig slappna av och ta framgångar och segrar för givet, inte demokratin, inte rätten att älska den man vill och inte heller rätten till fri och säker abort. Vi ser nu hur högerkonservativa krafter i USA:s högsta domstol har backat USA cirka 50 år tillbaka i tiden. Så snabbt kan det alltså gå, några högerkonservativa krafter mestadels gubbar slår en klubba i bordet och vips så är en tidigare seger omvänd till en förlust.

ANNONS

I 50 år har alltså amerikanska kvinnor haft rätten att bestämma över sina egna kroppar, att göra fri och säker abort. Nu förbjuds abort helt i delstat efter delstat och det enda som kommer att upphöra är de säkra aborterna. För kvinnor kommer fortfarande att göra abort. Världen har sett det förut. Osäkra aborter med hjälp av galgkrokar och katastrofala följder.

Dessa högerkonservativa krafter är inget som bara finns i USA. Även i Europa och i Sverige finns krafter som vill följa exemplet där och inskränka aborträtten. KD vill till exempel inte grundlagsstifta om rätten till abort utan väljer istället att driva frågan om och att rätten till liv bör grundlagsfästas. En väsentlig skillnad.

Efter de nedslående nyheterna från USA så viftar KD:s partiledare, Ebba Busch, med ett eget hittepåkontrakt med Sveriges kvinnor. Ett kontrakt som hon tycker att alla riksdagspartier skall skriva under för att bevisa att det står upp för abortlagstiftningen som vi har i Sverige.

Om hon menar allvar så är det nog bättre att skriva kontrakt med flertalet av hennes egna inom sitt parti. Det är inte praxis inom politiken vad jag vet och man kan undra vad det där kontraktet är värt och om någon av Sveriges kvinnor kommer att få chansen att skriva under så att det blir juridiskt giltigt.

ANNONS

Rätten till fri och säker abort har vi här i Sverige, men vi släpper inte garden, vi försvarar de segrar som tidigare generationer rott i land åt oss!

Hoppas att ni får en härlig sommar! Se till att njuta av en och en annan glass innan de galna politikerna försöker trakassera er med sina budskap, hehe.

Adnan Didrani

Riksdagsledamot (S)

Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS