Moderatkvinnorna styrelseinternat, Sigtuna, porträtt.
Moderatkvinnorna styrelseinternat, Sigtuna, porträtt. Bild: Gustaf Elias Studios

Helena Storckenfeldt: Sverige måste börja prata om kultur

I Zambia träffade jag kvinnor som överlevt det värsta mänskligheten har att erbjuda och hörde berättelser jag kommer bära med mig livet ut.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I Zambia är det vanligt att gifta bort sin dotter. Att sälja sin dotter till en mycket äldre man. Flickor och kvinnor lär sig att de inte har något värde, att de inte hör hemma i skolan, att de inte har några rättigheter. I Zambia konstaterar man att problemet ligger i skadliga traditionella normer. Problemet är en förlegad men stark kultur.…

”Jag försökte vara så undergiven jag bara kunde.”…

När denna krönika publiceras är jag nyligen hemkommen från en studieresa i Zambia. Resan går i temat SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det vilket innebär frågor som mödradödlighet, sanitet, sexualundervisning, preventivmedel, abort, könsbaserat våld, med mera. Med på resan är representanter för sex partier som ofta har olika åsikt, men när det kommer till SRHR och mänskliga rättigheter står vi alla på samma sida.…

ANNONS

”När jag gick till mina föräldrar sa de att jag bara skulle försöka undvika att göra honom arg.”…

Jag har träffat kvinnor som överlevt det värsta mänskligheten har att erbjuda och hört berättelser jag kommer bära med mig livet ut. Några av deras röster syns i citaten.

Det finns mycket jag tar med mig från resan, men den viktigaste reflektionen är att vi måste våga prata om kultur. I de många möten vi hade med civilsamhällesorganisationer, politiker och myndigheter lyftes samma fråga gång på gång: De traditionella normer som länge styrt i Zambia är skadliga.

Jag blev imponerad av att höra hur öppet denna kontroversiella fråga diskuterades men slogs samtidigt av att det inte alls borde vara kontroversiellt. Det borde vara alldeles självklart att adressera grundproblemet.…

”När jag klagade slutade han komma hem med mat till oss.”…

I Zambia leds lokala samhällen fortfarande av hövdingar med mycket stor makt. En gång i tiden var hövdingarna en del av problemet som bevarade skadliga normer och värderingar. Men när myndigheter, politiker, lokala hövdingar och civilsamhällesorganisationer alla konstaterar att det handlar om en skadlig tradition, då börjar det röra på sig.

Många lokala hövdingar är nu aktivt involverade i att motverka barnäktenskap och könsbaserat våld. Under vår resa kunde vi höra på radion hur en hövding förhindrat ett äktenskap mellan en 14-årig flicka och en 29-årig man. Den utvecklingen hade aldrig skett om man inte pekat på grundproblemet – Kulturen. …

ANNONS

”Han fick mig att tro att jag inte var värd någonting för att jag hade barn.”…

Så, varför har vi hamnat där vi har hamnat i Sverige? Varför könsstympas flickor i Sverige? Varför gifts de bort under sommarlovet? Varför mördas de i hederns namn? Det här handlar inte om nyanser eller detaljer.

Låt oss lämna den diskussionen bakom oss. Låt oss konstatera att det finns rätt och det finns fel. Det är fel att gifta bort sin 14-åriga dotter, det är fel att könsstympa, slå, våldta och mörda henne. Det gäller både Zambia och Sverige. Det finns värderingar, normer och traditioner som inte hör hemma i Sverige och det måste vi kunna säga, precis som de så tydligt gör i Zambia.

ANNONS