Strandservering nytt behov i coronatider

Att hyra en solbädd och därtill bli serverad en drink vid densamma är en av många fördelar med utlandssemester. Praktiskt och trevligt och de flesta har inget emot att betala för servicen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I Sverige har vi hittills inte sett denna typ av service. I maj framförde jag i en ledare här i HN att ett avskärmat solstolsområde skulle kunna bidra till en coronaanpassning på stranden. Det skulle passa särskilt människor i riskgrupperna som är rädda för trängsel.

Det blev inte så rent allmänt, men i Apelviken har Brittas Strandveranda tagit detta utmärkta initiativ. Tyvärr verkar inte alla tycka det är en lika bra idé, för restaurangen har anmälts för brott mot strandskyddet. Kanske av någon som är avundsjuk eller en paragrafryttare? Kommunen måste därför göra ett tillsynsärende och utreda om Brittas avgränsade område på stranden är tillåtet. Kommunen har tidigare beslutat ge tillstånd för servering och polisen har också gett klartecken.

ANNONS

Endast Sverige har svensk allemansrätt och kanske också även strandskydd och dessa lagar och regler ska självklart följas. Men det måste finnas ett mått av sunt förnuft. Nu har ju vädret inte varit det bästa denna sommar, men Brittas strandstolar är ändå en bra och ny idé. Att det ska vara tillåtet en sommar när coronapandemin härjar borde vara självklart, men svenska myndigheter brukar ha svårt att göra även rimliga undantag. Och i vanlig ordning finns alltid någon Bror Duktig som anmäler eller överklagar.

Att avgränsa en mindre del av stranden, som ligger strax nedanför en befintlig restaurang, borde inte vara så upprörande, ens i Sverige. Det finns ju en hel massa stränder, inte minst i Halland, som inte har någon service alls att tala om. Då bör de som kan och vill få denna valmöjlighet, för den hindrar egentligen ingen annan. Att stänga hela stränder, som man ofta gör runt Medelhavet, är förstås inte önskvärt, men det skulle inte hända i Sverige tack vare den lagstiftning vi har.

Det är alltför få stränder i Sverige som har restauranger nära stranden. De som finns, några av dem i Halland, ger en kontinental känsla. De bör få möjlighet att utöka sin verksamhet med denna typ av en inhägnad del av stranden. Tänk att slippa släpa med sig solstolen. Och att kunna beställa något att äta och dricka, när andan faller på. Att slippa ligga alltför nära andra människor är guld värt, särskilt i dessa coronatider men även annars.

ANNONS
ANNONS