Katarina Erlingson: Stort misstag för S och klimatet, Per Svensson!

Samtidigt som FN:s klimatpanel vill se snabba lösningar och andra trappar upp sina åtgärder för att bromsa klimatförändringarna gör Falkenbergs kommun precis tvärtom. Majoriteten Framtid Falkenberg med Per Svensson (S) i spetsen sätter stopp för alla nya vindkraftsprojekt. Detta görs alltså samtidigt som vi behöver göra allt för att minska beroendet av fossila bränslen, något som blivit uppenbart under kriget i Ukraina. Detta görs av en kommun som varit föregångare när det gäller vindkraft. Det är så dumt och dessutom sorgligt så man undrar vad som hänt i Per Svenssons huvud.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vid en intervju med ledarredaktionen i höstas verkade Per Svensson inse behovet av att hejda klimatförändringarna. Då flaggade han för att det fanns goda möjligheter att byta ut de befintliga vindkraftverken mot högre, åtminstone om det sker på samma plats.

Regeringen har ett förslag på väg fram, att kommunernas vetorätt mot vindkraft ska läggas tidigare i processen än nu. Som det är i dag ligger vetorätten sent i planeringen och det drabbar företagen när man efter lång tids planering kan riskera att få nej från kommunen. Nu inför Falkenbergs kommun detta totalstopp för att kunna omarbeta den vindbruksplan som redan finns.

ANNONS

-Vindbruksplanen kommer vara helt gällande så vi kommer inte kunna stoppa några projekt som håller sig inom ramarna. Vi kommer säga kategoriskt nej till alla nya förfrågningar om vindkraft i kommunen under tiden som vindbruksplanen bearbetas, säger Per Svensson till HN.

Samtidigt uppskattar han att det kommer ta ett år att revidera planen, men med tanke på att det är ett valår finns det anledning att befara att revideringen kommer ta längre tid. Det är sanslöst dåligt av Framtid Falkenberg! Det talar dessutom helt emot deras "fina" namn, då det är akut att få fram mer förnybar energi. Hur Socialdemokraterna i Falkenberg kan ta såna beslut är obegripligt.

Ännu konstigare är att Miljöpartiet har köpt denna inställning. Det är att missa öppet mål när MP inte tar chansen att protestera högljutt, det är ju dessutom valår.

Delar av näringslivet i kommunen tror att beslutet kan skada kommunens konkurrenskraft. Transportcentralens Lars Quander säger till HN att de planerar att byta ut de 15 vindkraftverken vid E 6 till tre nya och högre, som dessutom skulle producera tre gånger mer el än vad de gamla verken gör.

Att säga nej till något sånt är sanslöst dåligt av så många skäl. Det hjälper inte att det "bara" är under ett år - det behöver tas fram mer förnybar energi meddetsamma! Klimatet har inte råd att vänta och Falkenbergs kommun borde inte förstöra sitt goda rykte som god klimat- och miljökommun, dessutom så nära inpå valet. Det kan straffa sig, Per Svensson!

ANNONS
ANNONS