Maria Haldesten: Stoppa smågangstervälde på Falkenbergs skolor

Expose-konton och bötning har drabbat skolungdomar alldeles för länge. Kommunen måste göra mer än en tillfällig kraftsamling.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Skolgården har aldrig varit trygg för alla barn. Men nu har hotbilden vuxit alla över huvudet - även i en stad som Falkenberg. Nu slår kommunen larm och går till gemensam aktion. Det är verkligen på tiden.

Vuxenvärldens oförmåga att skydda utsatta barn är nämligen en del av problemet. Att hänsynslösa ungdomar hänger ut andra på nätet, eller kopierar rena maffiametoder, är ju inget nytt fenomen. Grogrunden lades redan i början av decenniet - då fenomenet "bötning" blev allmänt känt.

Det råder ingen tvekan av att den moderna tekniken - med swish och mobilkameror - har bidragit till att göra mobbningen mer gränslös. Men i grunden är det fråga om samma utpressning som avslöjades 2005. Det var då en artikelserie i Göteborgs-Posten slog ned som en bomb i vuxenvärlden. Företrädare för Brottsförebyggande rådet började spekulera om barnen inspirerats av mc-gängen. Att med hot om våld tvinga till sig pengar är en gammal beprövad maffiametod. Men att den spridit sig ned i låga åldrar var något nytt.

ANNONS

Sedan dess har omfattningen av skolgårdskriminaliteten gått i vågor - ibland har "mobbningen" kunnat pågå i det fördolda. Men nu visar skolgårdsligister ogenerat sina fula trynen i Falkenberg igen. Att en del har kopplingar till den växande gängkriminaliteten i kommunen kan inte uteslutas - även om den del mobbare kan agera oberoende av den.

– Det är vanligt att barn blir utnyttjade genom sin swish. Vi har exempel där barn har blivit slagna på rasten och personen som slår säger att ”swisha mig 200 spänn så låter jag dig vara i fred”. Barn ska inte hantera sådana saker själva och de ska aldrig behöva köpa ett skydd för att vara trygg på skolgården, säger projektsamordnare Elina Larsson.

Det borde vara så självklart. Barn ska varken behöva utsättas för bötning - eller behöva känna att de måste hantera problemet själva. Ändå är det uppenbarligen där vi har hamnat. Att kommunen nu kraftsamlar ursäktar inte att man under längre tid tvingat barn till en skolmiljö där de utsätts för våld och hot. Det är fullständigt oacceptabelt.

Skolan ska inte få vara en frizon för kriminalitet. Det gäller förstås även förtal och uthängning på sociala medier.

"Men - mycket gör ju ungdomarna på fritiden - det är inte vårt ansvar."

ANNONS

Det är en, inte helt ovanlig ursäkt, från skolpersonal.

Men den håller inte. Även när bilderna och hoten kommer på snap efter skoltid - så påverkas elevernas prestationer. Därför kan skolan inte smita från ansvar. Samtidigt är det förstås väldigt viktigt att Falkenberg nu avser att jobba brett - att involvera föräldrar i den satsning som skola, socialtjänst, polis och fritids (SSPF) nu gör. Problemet angår hela samhället. Det krävs. som bekant, en by för att fostra ett barn.

Men det är också viktigt att brott i skolan anmäls och att förövare straffas. Generellt har alltför många skolor, alltför länge, daltat och underlåtit att anmäla brott. Det måste bli ändring på det. Och det bör bli självklart att utpressare och mobbare flyttas från den skola de härjat på. När brott har kunnat styrkas ska eleverna inte tvingas möta sina plågoandar på rasten, eller i matsalen.

Det är bara så trygghet kan skapas.

ANNONS