Maria Haldesten: Stärkt försvar kräver mer än fler värnpliktiga

Halland är redan under attack. Vår säkerhet hänger på bättre kunskap om hur moderna slagfält ser ut.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Grönmålade unga ansikten. Granris och en näve Gott och Blandat. Ögonblicksbilden från en skogsdunge, någonstans i Halland - skildrar vår framtid. Det är till ungdomar som dessa som vårt hopp ska sättas om det värsta händer.

Att krigshotet krupit närmare präglade lika säkert deras värnplikt som det Folk och försvar som nyss avslutats i Sälen.

Förra året blev ett brutalt uppvaknande för många - inklusive de unga värnpliktiga som fångats på bild under sin tid på Lv6.

Besök av amerikaner står det i bildtexten till ett annat foto i årskavalkaden från vårt halländska regemente. Det är egentligen helt odramatiskt. Både bilaterala Nato-kontakter har pågått länge. Dessutom har ju ett av Sveriges dyraste vapenköp, amerikanska luftvärnsroboten Patriot, levererats till just luftsvärnsregementet. I köpet ingick kompetensutveckling av amerikansk personal.

ANNONS

Men när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg stod i Sälen och talade inför majestät och "folk", så var det om försvarsunionens snabbast behandlade Nato-ansökan han talade.

Även om Turkiet trilskas - och processen känns oförskämt utdragen - så har vår trygghet ökat. Samtidigt har attackerna förvärrats. För även om Sverige inte anfallits av vare sig robotar eller ubåtar, så sker hybridattacker titt som tätt. Ett cyberkrig kan verka mindre blodigt - men kan kosta liv.

Men det finns fler hot. Ett par exempel är råvarubrist - som uppstår till följd av förstörda handelvägar. Och energibrist - som resultat av ett slags ekonomisk krigföring.

Listan kan göras lång. Och det ger skäl till mångbottnad oro.

– Mycket kan hända. Vi vet inte hur kriget och det nya säkerhetspolitiska landskapet påverkar utvecklingen i Europa framöver. Men jag känner mig ändå trygg, inte rädd. För nu har vi på allvar börjat tala i termer av breda lösningar, säger Mikael Larsson, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

I det bredare perspektivet ingår ett smartare tänk kring vår livsmedelsförsörjning.

– Brist på mat är livsfarligt, det vet alla.

Så inledde LRF.s förbundsjurist sitt anförande i Sälen. Det kan låta onödigt dramatiskt, men det har blivit uppenbart för väldigt många fler än LRF att livsmedelsförsörjningen måste säkras bättre.

ANNONS

– Visst finns det utmaningar, från alltför låg självförsörjningsgrad till brist på beredskapslager och skyddsrum. Och det finns skäl att fundera över att olika kommuner har olika kapacitet nu när ett större ansvar hamnar på den nivån. Men att alla nu pratar om totalförsvar är hoppingivande, säger Mikael Larsson.

Känslan av att folk kavlar up ärmarna, på alla nivåer, är viktig för försvarsviljan. Sveriges säkerhet hänger på väldigt mycket mer än en återinförd tvångsplikt - oaktat hur tjänstvilliga rekryterna på exempelvis luftvärnsregementet är.

ANNONS