Framtid Falkenberg på besök i Ätran i september 2021, nästan exakt ett år före valet.
Framtid Falkenberg på besök i Ätran i september 2021, nästan exakt ett år före valet. Bild: Alma Tallborn

Katarina Erlingson: Spännande valår väntar i den lokala politiken

Ledare 31/12. År 2021 är till ända. Hur påverkar händelser och samarbeten 2021 valåret 2022? För det är något som är säkert, historien påverkar framtiden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I Falkenberg har den politiska konstellation som kallar sig Framtid Falkenberg arbetat på, strävsamt och i harmoni. Åtminstone är det så det verkar utåt. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Per Svensson, har lyckats hålla sina samarbetskamrater i Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna nöjda och glada. Alla får lov att glänsa och är man inte överens i någon fråga, till exempel om Falkenbergs hamn, blir det ändå inga sura miner. Precis som det ska vara i en koalition som fungerar.

Mycket handlar om personkemi, så kanske riskerar konstellationen att förändras efter valet. Med största sannolikhet kommer Lars Fagerström med ålderns rätt att dra sig tillbaka och ersätts då av någon annan. Om Liberalerna över huvud taget lyckas samla tillräckligt många röster för att komma in i kommunfullmäktige, vill säga. Den nya ledaren för L kanske inte kamperar lika bra ihop med Per Svensson som Fagerström gjort.

ANNONS

Det är inte troligt att det blir en ny konstellation i Falkenberg lik den som tvingats fram på riksplan. Centerpartiet har under många år styrt kommunen och att de skulle liera sig med ett annat maktparti, S, är mindre troligt. Men inom politiken kan nästan vad som helst hända, så den som lever får se.

I Varberg styr den borgerliga alliansen numera med ingen marginal alls sen Mikael Bonde lämnade L och startade Varbergspartiet. Hur det kommer att gå för detta nya parti avgör hur Varbergspolitiken ser ut efter valet 2022.

Skulle det kunna bli Framtid Varberg? Som mandatfördelningen ser ut i dag skulle konstellationen S-L-KD-V räcka för majoritet, men L och KD tillhör ju Alliansen så det är inte troligt att de byter sida. Miljöpartiet finns inte i kommunfullmäktige, och det återstår att se om de lyckas komma in i Varberg trots usla siffror på riksnivå.

Men nya ledare i kommunpolitiken kan också innebära nya samarbeten. Centerpartiet får en ny ledare i form av Lena Språng när Christofer Bergenblock satsar på riksdagen. Socialdemokraterna har en ny toppkandidat i Jeanette Qvist när Jana Nilsson lämnat som oppositionsråd efter många år.

Frågan är om Varbergspartiet kommer in i fullmäktige och vilken sida de väljer att stödja. Vilka partier som kommer att tappa till VP är oklart, men sett till de medlemmar de presenterat har det slagsida åt den borgerliga sidan. Resultatet visar sig knappast på valkvällen den 11 september utan kommer att ta några veckor av förhandlingar innan väljarna får veta vilka som ska styra kommunen fyra år framöver.

ANNONS
ANNONS