Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Socialdemokraternas valfläsk dryper i ovärdighet

I ”valet om välfärden” lyckas S ändå hitta på en ny post att lägga skattebetalarnas miljarder på. Ett valfläsk som dryper i ovärdighet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Redan under måndagen kunde flera källor bekräfta för Expressen att Socialdemokraterna skulle komma att hålla presskonferens följande dag. Det ryktades att Stefan Löfvens största löfte i valrörelsen återstod, en så kallad ”game changer” bland partiets egna. Och mycket riktigt. Under tisdagen kallades det till pressuppbåd, och Socialdemokraterna blev näst sista parti att släppa sitt valmanifest. Den så kallade ”game changern”? En veckas extra betald ledighet för Sveriges barnfamiljer.

Socialdemokraternas desperation går inte att dölja, ens för den skickligaste kommunikatör. Förslaget riktar sig tydligt mot största möjliga grupp väljare, 900 000 familjer. Själva påstå S att detta är en viktig reform för att se till att familjer ska kunna ”kombinera arbete med familjeliv” (Löfven 28/8). Dessa familjer skulle, med Socialdemokraterna kvar på makten, få fem betalda lediga dagar per förälder att ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, studiedag eller liknande. Det vill säga, de familjer där barnet är fullt friskt och har två vårdnadshavare.

ANNONS

Sverige har idag världens mest utbyggda föräldraförsäkring. 16 månader med 13 månader betald ledighet på sjukpenningnivå (80 %), jämfört med exempelvis Tyskland med 12 månader (67 % av nettoinkomst), Australien med 4 månader (3700 kr/vecka) eller England med 12 månader (1400 kr/vecka). Samtidigt garanterar den svenska modellen en generöst betald semester för den majoritet svenska arbetare med arbetsgivare som inte vill hamna i stridsåtgärd med facket. Skolan är gratis, förskolan är billig. Att i denna kontext påstå att svenska familjer idag inte kan eller blir för stressade av att kombinera arbete med familjeliv är att ta curlingstaten Sverige till en helt ny nivå.

Timingen för förslaget kunde inte heller varit sämre. I en tid då 70 % av Sveriges företag har svårt att rekrytera medarbetare, och inte sällan tvingas tacka nej till uppdrag, drar S till med en samhällsreform som kommer att innebära mindre personal och färre arbetade timmar. Man behöver inte vara doktor i nationalekonomi för att förstå att de samhällsekonomiska kostnaderna kommer bli stora. Svenskt Näringsliv har beräknat dem till 32 miljarder kronor, sex gånger mer än de 5,4 miljarder kronor som S själva påstått att det skulle kosta. Det sistnämnda är istället de direkta kostnaderna på statsbudgeten, men den riktiga siffran får man fram när man räknar på den samhällsekonomiska förlusten vid arbetsförluster.

ANNONS

Utöver detta illustrerar Socialdemokraternas förslag precis det som är fel med det svenska samhället. Politik handlar om prioriteringar. Idag har vi en sjukvård som går på sina bara knän, med enorm personalbrist och ringlande köer. Vi har underbetalda poliser, sjuksköterskor, lärare och brandmän. Vi har skattebetalande fattigpensionärer. Ett skolväsende där nästan var femte niondeklassare saknar gymnasiebehörighet. Och tack vara Socialdemokraterna själva har vi ett LSS i totalt förfall efter regeringens nedskärningar, med barn som sätts i moderna barnhem för att deras föräldrar inte kan eller har råd att ta hand om dem.

Socialdemokraterna påstår att detta är ett ödesval om välfärden, men lyckas ändå hitta på en helt ny post utanför välfärdens kärna att lägga skattebetalarnas miljarder på. Det är ett valfläsk som dryper i ovärdighet.

ANNONS