Foto: Annika Karlbom
Foto: Annika Karlbom

Snygg backstab, KD och L

Falkenberg. En splittrad Allians är inte hälften så illa som sättet KD och L gjort det på - utan förankring hos vare sig väljare eller före detta kollegor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Det kallades på flera håll som ”en blixt från klar himmel”, när KD och L:s beslut om att lämna Alliansen och styra Falkenberg tillsammans med S och MP kungjordes under måndagsmorgonen. Nog var det en blixt från klar himmel allt, en blixt som slog ner i de nu före detta kollegorna och partiernas väljare. På söndagen, bara dagen innan Falkenbergs nya kommunstyrelse deklarerades, skulle nämligen Alliansen ha planeringsmöte. Ett planeringsmöte som Kristdemokraterna ställde in med svepskäl, och nu vet vi allt varför.

En splittrad Allians är inte hälften så stor tragedi för Falkenbergs medborgare än sättet som Kristdemokraterna och Liberalerna valt att göra detta på. ”Båda partierna har under hela valrörelsen kampanjat under Alliansens flagg, och även efter valresultatet hävdat att Alliansen varit det enda tänkbara alternativet för dem och Falkenberg” säger Per Johansson, fullmäktigeledamot för Centerpartiet i Falkenberg. ”Dem har såväl innan som efter valresultatet suttit i flertalet möten med Centerpartiet och Moderaterna för att ta fram det som skulle bli Alliansens gemensamma sak för Falkenberg, allt från sakpolitik till poster. Och nu kommer det fram att man under samma tid suttit i samma möten med de rödgröna”, fortsätter han.

ANNONS

Redan i förskolan lär vi oss att ärlighet varar längst. Att det är fult att ljuga, att smussla och konspirera. Såväl mot vänner som meningsmotståndare. Att då föra de man kallat vänner bakom ljuset är en sak, men att föra sina väljare bakom ljuset är en helt annan. Och ur en demokratisk synpunkt oförlåtligt. Falkenbergs kristdemokratiska och liberala väljare har röstat på en sak och fått en annan, och det handlar inte om ett eller annat sviket vallöfte. Det handlar om en helt annan politik. Av de 26 stolar som S, MP, L och KD nu ska ta i kommunfullmäktige får L och KD 6. Det innebär att det liberala och kristdemokratiska inflytandet över Falkenbergs kommande framtid kommer bli liten, oavsett vad man nu har kohandlat om för att få till denna konstellation. Dessutom är det nya styret beroende av Vänsterpartiet. Väljarna har röstat höger och fått vänsterpolitik.

Och vad exakt har det kohandlats om, för att KD och L ska tycka det vara värt att hugga såväl vänner som väljare i ryggen? Lyssnar man på KDs förstanamn Georiga Ferris under måndagens presskonferens kommer partiet nu ”få bättre genomslag för kristdemokratisk politik”. Huvudfrågorna för KD i Falkenberg har varit mindre förskolegrupper och införandet av p-skiva. För Liberalerna har det varit gratis bussresor för pensionärer över 75 år. ”Samtliga av dessa frågor har KD och L fått igenom efter valet i förhandlingar med oss, och det finns väl dokumenterat i Alliansen Falkenbergs interna dokument” säger Filip Bertilsson, moderat fullmäktigeledamot i Falkenberg. Per Johansson bekräftar Bertilssons uppgifter.

ANNONS

Nej, politiken eller respekt för de egna väljarna är inte anledningen. Under presskonferensen deklarerade dock Georiga Ferris att hon nu får ”arbeta med politik på heltid och försörja sig på den”. Så lägligt och praktiskt för Georiga. Och vad får Falkenbergs kristdemokratiska och liberala väljare? Den frågan förblir obesvarad.

En sak är dock säker. KD och L:s såväl naiva som respektlösa uppträdande visar att de inte är lämpliga att styra Falkenberg. Politik är en förtroende- och trovärdighetsbransch – och de har förbrukat sitt för en lång tid framöver.

LÄS MER:V fick igenom sina krav

LÄS MER:Nytt styre i Falkenberg

LÄS MER:Nya styret en riktig maktskräll

ANNONS