Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Små kärnkraftverk, för stor klimatnytta

Utan Socialdemokraterna vid makten 2014 hade Ringhals kanske redan haft nya kärnkraftverk.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Klimatet påverkas inte av goda intentioner eller vackra ord på plakat. Den gröna omställningen sker genom konkreta åtgärder. Därför är det lovande att Europaparlamentet nästa vecka röstar om att utbyggnad av och forskning om små kärnkraftverk ska kunna tilldelas EU-finansiering, likt andra hållbara energiprojekt i EU.

Man skulle kunna tro att det handlar om ett eget litet kärnkraftverk i trädgården. Riktigt så är det inte. Små modulära reaktorer (SMR), som de också kallas, är inte någon ny reaktortyp utan använder samma beprövade teknik som i Ringhals reaktorer. Skillnaden är att en SMR är tillräckligt liten för att kunna tillverkas helt eller delvis i en fabrik och sedan transporteras dit den behövs med båt eller lastbil. Tekniken kan samtidigt innebära en mer effektiv användning av uran, vilket i sin tur minskar mängden kärnavfall.

ANNONS

Det är små reaktorer men enorma kliv i rätt riktning för att möta klimatutmaningen och elbehovet under perioder av hög efterfrågan. Sverige har mer än andra EU-länder påverkats av elkrisen och i brist på andra lösningar behövt elda kol och olja. Två betydligt sämre miljömässiga alternativ än kärnkraft. I samma veva har företag behövt minska sin produktion och flera kommuner varnat för att företag inte kan anställa och växa i ovisshet om elen kommer räcka. Det är minst sagt skadligt för svensk konkurrenskraft.

Tidigare i år röstade Europaparlamentet ett historiskt rungande ja till att klassificera kärnkraft som en hållbar investering. Nyligen enades Sverige och ett stort antal andra länder om att tillsammans trefaldiga energin från kärnkraft, som en del i arbetet mot att nå nettonollutsläpp 2050. Två monumentalsegrar för oss som länge kämpat för kärnkraftens roll i den gröna omställningen.

Under min tid som kommunstyrelsens ordförande i Varberg hade Vattenfall långt gångna planer på nya reaktorer vid Ringhals. Men när Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över makten 2014, kastades dessa planer åt sidan och möjligheten till modernisering vid Ringhals avslutades. Kort därefter lades reaktorer ned. Ett sorgebesked för klimatet, jobben och en trygg elförsörjning.

Jag är fast övertygad. Om inte Socialdemokraterna tagit makten då, skulle Sverige haft ny kärnkraft idag.

ANNONS

Elektrifiering utgör vårt mest kraftfulla vapen mot klimatutsläpp, och i denna strid behöver elen komma från hållbara källor som sol, vind, vatten och kärnkraft. Minst lika betydelsefullt är att svenska industrier känner sig redo att investera i nya fabriker, tryggt förvissade om en stabil och prisvärd elförsörjning.

Europaparlamentets beslut nästa vecka är inte bara ett politiskt val; det är ytterligare en möjlighet att forma vår energiframtid och säkra en stabil och prisvärd elförsörjning. Det är en viktig milstolpe på vägen mot en hållbar och säker energiframtid för Halland, Sverige och Europa, och en framtid där våra handlingar talar starkare än våra ord.

ANNONS