S-ledaren Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson har båda ansvar för den ökade negativa synen på samhället.
S-ledaren Magdalena Andersson och M-ledaren Ulf Kristersson har båda ansvar för den ökade negativa synen på samhället. Bild: Claudio Bresciani/TT

Katarina Erlingson: Sluta tryck ner oss i negativitetens svarta dy

Utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Det anser rekordmånga, vilket redovisas i den årliga undersökningen från Som-institutet. Enligt den är det tre av fyra tillfrågade svenskar som tycker så. Så negativa har svenskarna inte varit sedan 2012.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är inte så konstigt, när de svarta rubrikerna lyser mot oss dagligen. Det är folk som skjuts, det är krig i vår närhet och på andra håll i världen, inflationen stiger och priserna med den, klimatförändringarna hotar vår framtid. Det rapporteras om bedrägerier dagligen, barnen når sämre resultat i skolan, mycket är sociala mediers fel tycker många. Det är ingen hejd på eländet.

Men så illa är det inte. Att det ändå är det negativa som lyfts fram hela tiden skyllde man förr på media. Nuförtiden måste man i stället ge politikerna på riksplanet skulden för de negativa tongångarna. I åratal har partierna närmast tävlat om att berätta om hur eländigt det har blivit i Sverige. Bäst i klassen på detta har Sverigedemokraterna varit. De började redan innan de kom in i riksdagen 2010 och det har tyvärr satt trenden för flera av de andra partierna. Efter 2015 har de negativa tongångarna accelererat.

ANNONS

Under de socialdemokratiskt ledda regeringarna har flera av de borgerliga partierna gjort allt de kunnat för att sätta en negativ bild och därmed kunna skylla detta på den sittande regeringen. Det har uppenbarligen varit en framgångsrik metod eftersom högerpartierna lyckades komma åt makten i senaste valet.

Socialdemokraterna har inte varit mycket sämre nu när de sitter i opposition. Förutom att kritisera regeringen för allt elände binder de ris åt egen rygg. I arbetsgrupper där man gått igenom den gamla S-politiken för att komma fram till nya förslag är det ingen hejd på självkritiken. Självskadebeteende är tyvärr ganska vanligt, men det blir närmast löjeväckande när politiska partier ägnar sig åt sådant.

När landets högsta makthavare, både de som styr och de som sitter i opposition, hela tiden tjatar om hur eländigt allt har blivit i Sverige är det knappast underligt att svenskarna hör vad politikerna säger. Och om alla säger så måste det vara så. Den negativa bilden blir självuppfyllande.

Visst är det mycket negativt som händer i världen och i Sverige, men det blir inte bättre av att alla gräver ner sig i negativitet. Vi har kommit ur en global pandemi med nya lärdomar, den tekniska utvecklingen är med oss om vi hanterar den rätt, det går att göra något åt klimatförändringarna om man bara vill.

ANNONS

Vi måste sluta grotta ner oss i elände och lyfta blicken mot det positiva. Deppiga människor varken orkar eller vill åstadkomma förändring. Vi behöver vara optimister för att åstadkomma fler stordåd i världens utveckling. Då är det farligt om politiker hela tiden försöker trycka ner oss i den svarta dyn. Då riskerar vi att bli lealös röstboskap och det är det bara fascistiska partier som har nytta av.

ANNONS