Ett viktigt bi i Svartrå.
Ett viktigt bi i Svartrå. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Sluta sälj utländsk honung i butikerna

Det går att kalla biet på bilden för livets ursprung. För utan bin som pollinerar växter får vi till slut ingen mat. Därför är det av högsta prioritet att vara rädd om de bin vi har lokalt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Samtidigt saluför livsmedelsaffärer honung av tveksamt ursprung. Det finns nästan alltid svensk honung i hyllorna, men när priset är mycket högre än den obekanta honungen bredvid i hyllan är det lätt att som prismedveten konsument välja den utländska. Gör inte det!

Vill man ha flytande honung i flaska, vilket är mer lätthanterligt, är den ofta av utländskt ursprung. Ibland fuskas det och det kan vara smaksatt sirap du får med dig hem. Det drabbar både dig och de svenska bina.

Handlarna borde ta ett större ansvar. De borde vara medvetna om problematiken och helt enkelt sluta köpa in utländsk honung. Det räcker inte med konsumentmakt, det är en närmast akut situation. Är honungen för dyr för konsumenten får man antingen avstå helt eller äta lite mindre av de dyrbara dropparna.

ANNONS

De svenska biodlarna får inte sålt sin honung i år, det är för mycket i lager helt enkelt. Det beror främst på att konsumenter hellre väljer den billiga utländska honungen, om det nu är riktig honung.

– Det stora problemet är att vi ska konkurrera med den billiga importhonungen från bland annat Kina som skickas fram och tillbaka mellan flera länder för att försvåra spårningen. Det är inte alltid honung, utan det är något annat de framställer, som sirap med olika pollen. Det är svårt att kontrollera, säger odlaren Jesper Johansson i Svartrå till HN.

Det behövs en ökad kontroll för att komma till rätta med fusket. Men viktigast är att konsumenterna blir mer kunniga. Konstigt nog äter många veganer inte honung då det kommer från djur. Det är ett tankefel, åtminstone i ett land som Sverige där vi inte har problem med fusk kring honung. Att vara rädd om pollinerarna borde för varje vegan stå högt i kurs, det är ju förutsättningen för att deras mat ska kunna odlas.

Positivt är att fler börjat intressera sig för biodling. Det kan vara en effekt av pandemin eller av tidsandan men är knappast huvudorsaken till det svenska honungsberget.

I Halland finns förutom rena biodlare också förädlare av honungen och dess biprodukter. Exempelvis har Lustgårdens honung i Oskarström sålt honung med olika smaksättningar under många år. En ny odlare som vunnit innovationstävlingen ÄT! Halland är Klintefjordens skafferi som utgår från Halmstad men har en stor del av sina biodlingar i Falkenbergs kommun. De vann tävlingen genom att fermentera "sämre" svensk honung (exempelvis för hög vattenhalt) som normalt är en svinnprodukt i det, med rätta, hårt reglerade honungs-Sverige. Fermenteringen gör produkten både god och nyttig.

ANNONS

Det är sådant som måste lyftas fram för att göra konsumenterna - och handlarna! - mer medvetna så de slutar köpa utländsk skräphonung.

ANNONS