Ett barn som är ledset och sitter och gråter.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
Ett barn som är ledset och sitter och gråter. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Sluta förstöra barns jular med alkohol

Det är horribelt usla julklappar vissa föräldrar och andra vuxna väljer att ge barnen i form av bråk, våld och fylla. Julbudskapet som bringar gemenskap och en känsla av värme, har i och med detta blivit helt förvanskat av vuxnas egoism.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Signerat 21/12. Julen sägs många gånger vara årets höjdpunkt, i alla fall för barn och unga. Märkligt är det då att vuxna som ska agera förebilder, väljer att förstöra denna högtid med överdriven alkoholkonsumtion.

Cirka 4 av 10 (44 procent) har uppgett att deras jul- och nyårsfirande påverkats negativt på grund av andras alkoholkonsumtion. Frågan är av naturliga skäl enbart ställd till vuxna. Självinsikten gällande egen alkoholkonsumtion och vilken negativ påverkan denna har, är dock tyvärr många gånger allt för sviktande.

Hur barn uppfattar detta supande, kan vi enbart gissa oss till. Men endast 16 procent av de tillfrågade i samma undersökning från Sifo, har svarat att de tror sig vara bidragande till det negativa. Därför blir det genast uppenbart att trivselfaktorn på barns jular runt om i Sverige är av högst varierande art. Troligtvis, vilket Barnens rätt i samhället (Bris) också brukar rapportera om, mår många barn mycket dåligt på grund av otrygghet och oro, till och med av ångest, under julen. Samtalen de får under högtiden brukar handla om psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter, men också om våld, övergrepp och kränkningar. Det vill säga, tyvärr vardagliga ämnen för utsatta barn.

ANNONS

En minst sagt intressant aspekt av Sifo-undersökning är att så många som 75 procent faktiskt tror att deras jul- och nyårsfirande skulle kunna bli minst lika bra, eller kanske till och med bättre, om de drack mindre alkohol.

Ändå väljer föräldrar och andra vuxna, att ge barnen horribelt usla julklappar i form av bråk, våld och fylla. Julbudskapet som bringar gemenskap och en känsla av värme, har i och med detta blivit helt förvanskat av vuxnas egoism – som tyvärr alldeles för ofta utmynnat i direkt vanvård. Dessa vuxnas idioti måste begränsas.

När det egna ansvaret brustit står hoppet till de runt omkring, de är de enda som kan bryta den negativa cirkeln för barnen. Låt bli att bjuda på alkohol. Undersökningen visar ändå att 8 av 10 inte tycker att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med julbord med familjen/släkten.

Men, egentligen handlar det inte om att mota bort otryggheten under enbart en koncentrerad tid på året – en högtid. Det negativa blir bara så oerhört påtagligt eftersom alla förväntas umgås med varandra, även med de som super, härjar och skapar ångest hos andra. Eller med de som betett sig så tidigare.

ANNONS

Med julen följer också många gånger en viss sorts ensamhet, som få tar upp. Den blir tydlig under just högtider som julen. Självfallet finns det människor som sitter ensamma just för att ingen bryr sig om dem, eller för att de inte har någon egen familj eller släkt. Men detta gäller inte alla.

För det finns också de som sitter ensamma för att de förstört jular och andra högtider genom att bete sig illa mot familj, släkt och vänner. Många gånger har de traumatiserat de egna barnens jular. Offerkoftan de tar på sig under särskilt julen, skaver nog något oerhört.

ANNONS