Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke talar vid manifestationen mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget under söndagens demonstration på Medborgarplatsen, Stockholm.
Foto: Stina Stjernkvist / TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke talar vid manifestationen mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget under söndagens demonstration på Medborgarplatsen, Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT Bild: Stina Stjernkvist/TT

Skärp er, vänstern!

100 år sedan beslutet om allmän och lika rösträtt står statsministern på presskonferens och menar att det demokratiska samhället står och faller på en högerregering.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Förra onsdagen röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation igenom i riksdagens kammare. Sverigedemokraterna röstade för, Liberalerna och Centerpartiet lade ner sina röster. Budgeten innebär ett sjätte jobbskatteavdrag, en höjning av brytpunkten för statlig skatt samt sänkt skatt för pensionärer. Staten slutar även betala privata fackavgifter, muséumbesök och elcyklar. Ökat klimatbistånd ersätter den verkningslösa flygskatten, polis och försvar får mer i anslag än i övergångsregeringens budget och landsbygdens bönder får 72 miljoner i välbehövlig hjälp efter sommarens torka.

Reaktionerna från vänster lät inte vänta på sig. En ”kaosbudget” tweetade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. ”En Trump-politik på klimatområdet” kommenterade Socialdemokraternas Fredrik Olovsson. ”Högernationalistisk skattepolitik” ylade socialdemokratiska Västerbottens Folkblads ledarsida. ”M och KDs budget sände chockvågor på klimattoppmötet i Katowice” meddelade Isabella Lövin i P1 Morgon. M och KD kallar språkrörskollegan Fridolin numera för ”ytterhöger”. Samtidigt deltar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet på manifestationer runt om i landet för att demonstrera mot budgeten.

ANNONS

Och den 16:e december, en dag innan 100-årsdagen för svensk demokrati, står statsministern på presskonferens och säger att om inte S, MP, C och L möts på mitten så står den öppna demokratin på spel.

Det hela blir bara bisarrt. Dessa reaktioner från etablerade partiers främsta företrädare ökar inte bara infektionerna i ett redan polariserat politiskt klimat, utan visar följetången att den här typen av retorik är helt i sin ordning. Värre är, det urvattnar vad begrepp som ”kaos”, ”högernationalism”, ”ytterhöger” och ”demokrati”. Sveriges demokratiska nutid och framtid står inte och faller på varken en M/KD budget eller en högerregering, hur den nu skulle se ut. Nej, inte ens om den regeringen i fråga skulle behöva SDs röster för att få igenom sina förslag. Om man vill ha en regering som behöver SDs stöd är en fråga i sig, men den har inget med demokratins vara eller icke-vara att göra.

Situationen belyser inte minst Socialdemokraternas dubbelmoral. Justitieminister Morgan Johansson kallade budgeten för en M/KD/SD-budget i ett torftigt försök att smeta SD’s åsikter på Alliansen och dess sympatisörer. Motiveringen löd: ”Budgetförslaget röstades igenom av M, KD och SD. Alltså är det en M/KD/SD-budget.”.

Har Johansson glömt att SD röstade för S-regeringens propositioner i majoriteten av riksdagens omröstningar, närmare 56 %? Om detta är en M/KD/SD-budget så var Johanssons regering en S/MP/SD regering med samma logik.

ANNONS

Sverige står inte vid undergångens rand. Inte ens nära. Det kan vi som kommer ifrån stater i kaos, vi som fått lida av nazismens och rasismens vidriga hat intyga. Det är också vi som kommer få lida allra värst dagen dessa ord helt förlorar sin innebörd i Sverige. Det blir därför också uppenbart att de från vänster som just förgiftar det politiska samtalet och urvattnar dessa livsviktiga begrepp aldrig heller förstått eller fått erfara dess innebörd. Därför måste de också omedelbart sluta upp. Det är ovärdigt, oärligt och direkt skadligt för det svenska samhället.

ANNONS