Maria Haldesten: Ska Tullhuset bli hotell krävs varsam hand

Visst kan kulturbyggnader nära hamnar omvandlas till hotell. Om det görs rätt. Det visar exempel från Falkenberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Läget kunde knappast vara bättre. Granne med stranden, det unika kallbadhuset och det fina Fästningsbadet. Och så fästningen förstås – som lockar turister när badsäsongen viker.

Därför är det inte så underligt att några intressenter genom åren har uppvaktat Varbergs Fastighets AB med tankar om hotellbyggnation i Tullhuset – eller att ägaren själv har sett potential i sådana projekt.

Tanken på att omvandla Tullhuset från kontor till hotell har dock också väckt oro. Mikael Bonde, som då representerade Liberalerna, varnade redan 2021 för att hotellplanerna innebar en risk att en av Varbergs viktigaste kulturbyggnader blir förstörd.

Då hade hotellfrågan varit i aktuell ända sedan 2018, då VFAB hade fått kontakt med ett företag som hade intresse av att öppna krog och hotell i Tullhuset. Då talades om ett "designhotell i övre prisklassen".

ANNONS

– Vi i Varbergspartiet är starkt kritiska till tanken på ett hotell. Det blir som en schweizerost interiört, när man ska bygga om för VVS och ventilation. Vi tycker helt andra verksamheter vore bättre, som ett café och en riktig turistbyrå. Vi ska träffa partierna inom Alliansen inom ett par veckor för att se om vi kan stoppa hotellplanerna. Hur tror man förresten att så stor restaurang, för 200 personer, ska bära sig? frågar Mikael Bonde.

Han har en poäng i att det finns ett antal närliggande restauranger som bara håller öppet under delar av säsongen – av lönsamhetsskäl. Självfallet kommer de att påverkas av en ny konkurrent. Samtidigt lär ju hela området på sikt förändras – liksom förutsättningarna – när Västerport väl börjar byggas.

Då kommer det bli mer liv på en plats som i dag kan verka lite öde – trots den omedelbara närheten till Campus, hav och hamn.

Mer liv och rörelse har VFAB haft med sig i tankarna när man, under ett antal år, har skissat på framtidsvisionen. Därför har det väckts tankar på att den som driver hotellet också ska kunna ta sig an Kallbadhuset. Det senare skulle kunna innebära utökande öppettider, vilket kanske skulle uppskattas av såväl varbergare som besökare. Samtidigt är det viktigt att verksamheten kan bedrivas på ett sätt som varken sliter på ikonbyggnaden, eller gör badnöjet till en dyr lyx för utsocknes snarare än varbergare.…

ANNONS

Även för Tullhuset gäller det att ombyggnation sker med största möjliga hänsyn. Därför är det lämpligt att fastighetsägaren, i likhet med vad man sade för ett antal år sedan, har löpande kontakt med Kulturmiljö Halland. Inget bör lämnas åt slumpen, eller helt köras över av kommersiella intressen.

Tack och lov finns exempel på att hamnnära byggnader, i rätt händer, kan omvandlas till unika hotell. I Falkenberg har ett kulturmärkt hamnmagasin totalrenoverats i äldre stil – i tät dialog med bland annat bygglovsförvaltningen. Framtiden avgörs dock av att Varberg och dess fastighetsbolag förstår att ställa krav på kunskaper i byggnadsvård – och väljer entreprenör med största möjliga omsorg.

ANNONS