Maria Haldesten: Sjöaremossen och dess verksamhet är värd bättre

Absurt att en ismaskin står stilll när kommunen, delvisd på grund av försening, borde haft tid att planera väl.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

En kraftigt försenad ismaskin som står parkerad mitt under högsäsong - istället för att användas. Det låter som ett dåligt skämt, men är på fullt allvar,

Visserligen säger sig Varbergs kommun ha varit fullt medveten om att ismaskinen gick på el – och skyller strulet på upphandlingen. Det sägs ha varit oklart vilken batteridrift som gällde.

Även om det finns olika modeller, låter det dock märkligt att man inte hade full koll när inköpet väl gjordes. Dessutom blev det ju en rejäl fördröjning i leveransen. Det senare har drabbat fler elfordonskunder, vilket inte gör den saken helt förvånande. Men fristen borde ha givit ansvariga på kommunen gott om tid för förberedelser.

ANNONS

Men nu står ismaskinen alltså i Varberg, i väntan på ett garage med rätt sorts ventilation. Att en brandsäker lösning är livsviktig säger sig förstås själv. Men enligt vice ordföranden i Sunvära SK är lösningen inte alltför komplicerad.

– Jag är vvs-konsult själv och kan göra det på en eftermiddag. Får man hit en entreprenör dagen efter så hade det varit gjort. Det finns ju truckar i varje industrilokal med den typen av batterier. Det är inga konstigheter, säger Jens Kihlman.

Att de bandyengagerade är frustrerade såväl som medlemmarna som skattebetalare är fullt förståeligt.

– Hade det varit Påskbergsvallen hade det aldrig skett. Det är så vi känner, säger Jens Kihlman och som tröttnat på alla ”dumheter”.

Den där känslan – att vissa sporter alltid kommer först och får mest är en känsla många idrottsintresserade känner igen sig i.

I syfte att komma till rätta med den genusrelaterad snedfördelning satsade kultur- och fritidsförvaltningen – pådrivna av engagerade politiker - på jämställdhetsbokslut och flera år av medvetet arbete med frågan. Det gav resultat.

Och för ett par år sedan fick just Sunvära SK kommunens jämställdhetspris för sitt lyckosamma arbete.

Nu är det inte bara en ismaskin på rätt plats och i bruk som bandyföreningarna drömmer om för Sjöaremossen. Både Sunvära och Frillesås driver på för att förmå Varberg och Kungsbacka att satsa på en hall för att kunna förlänga - kanske även rädda - säsongen.

ANNONS

De båda kommunerna har inte alltid pratat samma språk vad gäller Sjöaremossen – men det finns skäl att hoppas på ett lyft för en betydelsefull verksamhet. Det är ju inget skrytbygge som efterfrågas.

För stunden har vi förvisso vinterförutsättningar som gynnar sporten. Men klimatförändringarna är en utmaning – som kräver olika typer av anpassning.

Att ingen kommun är stadd vid kassa är förstås ett stort hinder i sammanhanget. Men om rätt intressenter lyckas kraftsamla kanske drömmen kan slå in. Kanske kan det också kräva en sponsor och ett namnbyte – vilket varit en väg fram för andra arenor.

Först och främst måste dock den där ismaskinen komma på plats. Att det tagit så lång tid är pinsamt.

ANNONS