Maria Haldesten: SD Halland försvarar partiet framför landet

Egenintresset får Åkesson att spela ut sina värsta kort, trots att draget ökar hotet mot Sverige. Och partikamraterna i Halland hakar på.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Antingen är partistyrelsens nya Hallandsföreträdare helt vilse. Eller så är han ogenerat gränslös i sitt försvar av partiledaren.

Oavsett vilket avslöjar Ludvig Andersson (SD) mest sin egen dumhet när han försöker trolla mot Sveriges mest kände terrorforskare - och avfärda kritikern som "PK-höger".

Det docent Magnus Ranstorp inte vet om islamistiska terrororganisationer är förmodligen inte värt att veta. Så när han jämför Jimmie Åkessons (SD) senaste utspel med "kasta in en handgranat i debatten" gör han det utifrån en exceptionell kunskapsbas. Det också mot den bakgrunden han påpekar att förslagen om att riva moskéer inte bara är kontraproduktivt – utan också ökar hotet mot Sverige.

ANNONS

Det senare är osedvanligt hänsynslöst eftersom vi befinner oss i ett oerhört allvarligt läge, som triggats fram av en giftig kombination av desinformation som spridits i samband med LVU-kampanjen, och de alltmer provokativa koranbränningarna. Islamistiska terrororganisationer har riktat allvarliga hot mot Sverige. En till synes ensamagerande terrorist har redan mördat svenskar i Bryssel. Att då medvetet spä på dem är extremt hänsynslöst.

Men kanske är det för mycket begärt att företrädare för SD i Halland skulle dra sig för att piska upp stämningen ytterligare. Partiet vilar sitt existensberättigande på islamofobi - och dess företrädare har surfat till makten på populismen. Så självfallet tar lokala SD-företrädare chansen att avfärda varje uns av kritik mot sin "store ledare".

En riksdagsledamot från Varberg, Erik Hellsborn, väljer därför att jämföra rivande av religiösa helgedomar med att Ludvika – på den tiden nazisterna var som mest aktiva där – ville förekomma dem i samband med en fastighetsförsäljning.

Bortsett från att liknelsen är absurd – så finns inget att vinna på förslag om moskérivande annat än att spä på hatet mot muslimer. Det finns nämligen, vilket Magnus Ranstorp påtalar i tv4, "inga belägg för att radikalisering skulle ske i framförallt moskéer".

ANNONS

Däremot finns det belägg för att kopplingar mellan SD och koranbränningar - och andra subversiva grepp för att undergräva Sveriges förutsättningar för Nato-medlemskap.

Å andra sidan är det kanske själva syftet? De halländska partiföreträdare som drömmer om Swexit vill kanske spela Erdogan i händerna för att även förhindra Nato-medlemskapet.

SD-politiker brukar ha synpunkter på allt från de statyer som pryder centrala Varberg till vilka flaggor som får hissas. Att partiet nu tar nästa steg – och föreslår förbud mot utpekade religiösa symboler i det offentliga rummet – borde kanske inte förvåna. Frågan är bara när partiets väljare till slut inser att politiken är grundlagsvidrig – och att SD går främmande makts ärenden snarare än agerar för Sveriges bästa.

ANNONS