Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT Bild: Jessica Gow/TT

Satiren är död - Ygeman blir digitaliseringsminister

När vi är små lär vi oss att bra arbete belönas och att dåligt inte gör det. Varför gäller en sådan enkel devis barn, men inte Anders Ygeman?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Efter snart fem månaders förhandlingar och otaliga presskonferenser senare har Sverige äntligen en regering. Oavsett vilken statsministerkandidat man ville se gå segrande ur regeringsdramat känns det sannerligen som att Sverige inte kunde gå en dag längre utan en regering på plats. Med en ökande gängkriminalitet, växande skuggsamhällen och ett sviket välfärdslöfte med såväl sjukvård och LSS på knäna behöver landet en regering som tog de nödvändiga krafttagen redan igår.

Med sådana stora utmaningar är det av yttersta vikt att valda ministrar med ansvaret att leda reformarbetet på sina respektive områden också besitter såväl kompetens som lämplighet. Av just denna anledning var det många som höjde både ett och två ögonbryn när statsminister Stefan Löfven under måndagens regeringsförklaring deklarerade Anders Ygeman som ny energi- och digitaliseringsminister, i det återupprättade infrastrukturdepartementet.

ANNONS

Få kan ha glömt Transportstyrelseskandalen 2017 och avslöjandet om att myndighetens it-upphandling hade gjort att icke-säkerhetsprövad personal i utlandet fått tillgång till hemlig information. Den okontrollerade outsourcingen av landets fordons- och körkortsregister satte inte bara vanliga medborgares identitet och integritet på spel, men även polisen och försvarets säkerhetsklassade information. Den då borgerliga oppositionen krävde tre ministrars avgång, varav Anders Ygeman och Anna Johansson lämnade regeringen på egen begäran innan misstroendevotum väcktes. De båda ministrarna KU-anmäldes.

Förra sommaren, tre månader innan valet, publicerades konstitutionsutskottets granskning. Hård kritik riktades mot såväl Ygeman som Johansson, inte minst för att de båda varken rapporterat eller åtgärdat Transportstyrelsens allvarliga brister. Om Ygeman skrivs ”Ministern blev förhållandevis tidigt informerad av sitt departement om det inträffade. Han bör då vara tillräckligt insatt för att förstå behovet av att följa utvecklingen och säkerhetsställa att berörda departement och statsrådsberedningen blev informerade. Statsrådet bär ansvaret för dessa brister.”

Nu, sex månader efter konstitutionsutskottets utlåtande, blir mannen med ansvaret för vad som är känt som Sveriges största IT- och säkerhetsläcka i modern tid digitaliseringsminister. Satiren är sannerligen död. När vi är små lär vi oss att bra arbete belönas och att dåligt arbete inte gör det. Frågan är varför en sådan enkel devis gäller barn, men inte Anders Ygeman. Det luktar såväl kompisrekrytering som dåligt omdöme från Stefan Löfven. Två saker Sverige inte har råd med just nu.

ANNONS

”Kul att se er igen” sa en nöjd Ygeman när han mötte pressuppbådet efter att ministerposterna hade tillkännagetts. Synd bara att det inte är en ömsesidig känsla.

ANNONS