Ryssland annekterade inte – de ockuperade Krim

När utrikesminister Ann Linde (S) reser till Ukraina för att markera mot Rysslands ”aggressioner” valde hon olyckligtvis att inte markera på det självklara sättet. Den som menar allvar med att stå upp för Ukrainas självständighet bör också kunna säga att snus är snus och att strunt - även i detta fall - är strunt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Linde har åkt till Ukraina för att förbereda sig inför att Sverige under nästa år kommer ta över ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Situationen i Ukraina är allt annat än önskvärd med tanke på det pågående kriget mellan ukrainska och ryskstödda styrkor i östra Ukraina. Linde var noga med att understryka Sveriges kritiska syn på de ryska aggressionerna: ”Vi tycker inte att det är en bra idé att man annekterar en del av Europa, och sedan går det några år och sedan accepterar alla detta. Det är vårt intresse att fortsätta hålla den här frågan levande.” (TT 2/3).

ANNONS

En av Sveriges prioriteringar som ordförandeland är att se till att kriget i Ukraina stannar kvar på den europeiska dagordningen. Linde riktade framförallt kritik mot Frankrike för att ha uttryckt vilja att skapa ”en ny europeisk säkerhetsarkitektur” som antagligen skulle verka mer förlåtande mot Rysslands agerande mot Ukraina. Det är något som Sverige med all rätta inte kommer tillåta om Linde får bestämma. Om Linde inte ska låta frågan hamna i skymundan måste hon dock se till att Sverige håller tungan rätt i mun.

I Svenska Akademiens ordlista finns två ord som använts för att beskriva det ryska agerandet mot Krimhalvön. Dels har vi det mest använda ordet ”annektera”, dels det minst förekommande begreppet ”ockupera”. Det kan tyckas vara onödig semantik, men när vi läser om ordens betydelser kan vi se små, avgörande skillnader i formuleringarna. Att annektera innebär att “ta (landområde) i besittning, vanligen med våld”. Att ockupera åsyftar att ”ta i besittning utan laglig rätt med avs. på (större) landområde, särsk. (del av) stat (…) besätta med krigsmakt”.

En annan vanligt förekommande benämning på det ryska agerande är det var en olaglig annektering av Krimhalvön. Det är sant att Ryssland brukade våld för att ta Krim i besittning, men det skedde inte utan krigsmakt. En mer korrekt benämning hade i alla lägen varit att säga som det är: att Ryssland med sin krigsmakt tagit Krimhalvön i besittning. Ryssland har inte annekterat Krim - de har utan laglig rätt ockuperat regionen från sitt europeiska grannland.

ANNONS

Det blodiga kriget i östra Ukraina har pågått i sex år och Linde har helt rätt att frågan inte får försvinna från den politiska dagordningen. Om den europeiska freden ska bestå, inte minst i vårt eget närområde kring Östersjön, måste Europa stå upp för Ukrainas suveränitet och oberoende. Det är därför av högsta vikt att vi inte låter Rysslands brott förminskas till något mindre än vad det faktiskt är.

ANNONS