Äkta sabotage och fejkade terrorhot – när ett OS äger rum i en tid av krig och spänningar i Europa ökar risken för allehanda attacker mot spelen och värdnationen.
Sedan invigningen har såväl ett större tågsabotage rapporterats, som förstörelse av fibernätverk på flera platser i Frankrike. I samband med de förstnämnda riktade landets inrikesminister misstankarna mot vänsterextremister.
Lika trovärdigt kunde dock högerextremister pekats ut – det är ju ingen hemlighet att högernationalistiska Nationell samling fått finansiering via Ryssland. Och för bara ett år sedan skrev bland annat DN om att en parlamentarisk rapport kunde visa att Marie le Pen i åratal varit ”en central drivrem” i Putins propagandamaskin.
Senaste valet gick dock inte i den riktning Ryssland önskade. Och sedan länge är OS en måltavla för den ryska trollfabriken. Ett drag för den ratade nationen är att sprida skräck och osäkerhet genom fejkade terrorhot. I veckan avslöjade Microsofts center för hotanalys en falsk video där en påstådd Hamas-krigare hotar med att ”blod ska flyta på Paris gator”.
Bara dagar före spelens invigning spreds nyheten att en rysk kock gripits i sin lägenhet i den franska huvudstaden, misstänkt för spioneri som enligt franska åklagare kunde ha fått ”allvarliga” konsekvenser. Någon direkt störning av öppningsceremonin blev det dock aldrig.
Samtidigt har dock den färgstarka invigningen, oavsiktligt, ha spelat ett fientligt propagandamaskineri i händerna. Presidentkandidat Donald Trump tillhörde, föga förvånande kanske, den skara som lät sig förledas att tro att invigningsscenen var en respektlös parodi/parafras över Den Sista Måltiden. Han lät sig förfasas och ta avstånd.
I själva verket ska dock inspirationen ha hämtats från en helt annan tavla och en helt annan gudomlig fest – nämligen en backanal. Den viktiga detaljen undgick dock tyvärr även en och annan svensk debattör/politiker.
Reaktioner blir, återigen, en sorglig påminnelse om hur effektivt trollande kan vara – och hur lättmanipulerade även personer i ledande ställning ibland är. Särskilt om de missuppfattningar, eller vanföreställningar, som sprids rimmar någotsånär med deras egna verklighetsföreställningar.
Vårens avslöjanden om Sverigedemokraternas trollkonton, som bidragit till att boosta partiets genomslag på sociala medier, kunde ha varit en lektion i källkritik. Tyvärr tycks det som väldigt många behöver betydligt fler utbildningstillfällen.