Maria Haldesten: Polletten trillade ned för Falkenbergs ledning

Kanske kan kyrkans börda lättas lite om kommunen äntligen gör mer mot barnfattigdomen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Lagom till att osäkerheten ökar om vems budget som ska gå igenom - eller kanske just därför - visar Falkenbergs ledning ett nyvaknat intresse för kommunens fattiga barn. Eller ska det kanske klassificeras som lite yrvaket?

Organisationer som Rädda barnen, Majblomman och inte minst Svenska kyrkan i Falkenberg har ju larmat i många år. Det är de som har steppat upp när skyddsnäten fallerat och bistått utsatta barnfamiljer.

– Jag vill bara gråta. Jag skäms. Det finns så mycket mer man kan göra, sade en diakon i Falkenberg i ett HN-reportage från i vintras.

Hon är en av dem som mött de kämpande, ofta ensamstående mammorna – sett till att de fått både samtalsstöd och matkassar.

ANNONS

Framöver kan hennes arbete kompletteras - och kanske lättas - genom en kommunal lots. Det är den nyheten Liberalernas Petra Hygrell slår på trumman för i SVT Halland, när Framtid Falkenberg nu släpper godbit efter godbit från den kommande budgeten.

Metoden att skaffa uppmärksamhet för sina förslag känns igen. Partierna lokalt har helt enkelt kopierat de koncept som en rad regeringar jobbar med - i syfte att få media att springa på bollarna.

Det är därför ibland frestande att sitta med armarna i kors och låta vissa utspel passera - sådär som alltför många politiker gjort alltför länge.

Rädda barnens återkommande rapporter har ju till och med mötts med skepsis. Begreppet barnfattigdom har ifrågasatts för att "svenska barn minsann inte svälter" - trots att Rädda barnen tydligt påtalat att det är relativ fattigdom man mäter.

I våras fick debatten om "lata och gnälliga" föräldrar fart igen. Trots att det borde vara uppenbart att det kärva ekonomiska läget pushar fler familjer mot botten, ifrågasattes nöden.

Det är korkade föräldrar som inte förstår att koka gröt och ris, som gör att barn kanske kastar sig över maten i skolan, resonerade den liberala debattören Lena Andersson i Svenska Dagbladet. Hon antydde att om att barn kommer hungriga efter helgen, kunde det vara ett tecken på vanvård.

ANNONS

Rädslan för det senare är också ett skäl till varför vissa utsatta mammor ibland har dragit sig för att vända sig till kommunen. De skäms, trots att de gör allt de kan, och så befarar de att de ska få sin omsorgsförmåga ifrågasatt.

Det är alltså inte bara för att föräldrar inte vet vart de ska vända sig, vilket Petra Hygrell lyfter i SVT, som de kanske inte redan vänt sig till socialen. Den bör den lots, som förhoppningsvis kommer att tillsättas, ödmjukt ha med sig inför uppdraget.

Men en lots är förstås inte en absolut garanti för att alla som behöver stöd får hjälp. Vissa hamnar, av olika skäl, mellan stolarna i stödsystemen. Och konsumentverket har dessutom kritiserat regeringen för att riksnormen för försörjningsstöd inte räknats upp tillräckligt. Men den saken bör ju Hygrell lyfta med partivännerna i Stockholm.

Kyrkan i Falkenberg har hjälpt behövande med mat, kläder, blöjor med mera - när de sociala skyddsnäten fallerat.

ANNONS