Katarina Erlingson: Plikten framför allt när kungen jubileumsfirar

För en vecka sedan höjdes terrorhotnivån, men det hindrade inte kungen och drottningen från att besöka Halmstad på torsdagen. Plikten framför allt var hans farfars valspråk, men det ser ut att gälla även den nuvarande kungen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Om statsministern och Säpo uppmanar oss alla att leva som vanligt så vore det konstigt om kungen inte gjorde det. Inte minst med tanke på det skydd han alltid har omkring sig. Man får anta att de är lite mer på tårna än i vanliga fall. Det har ju ändå hänt en och annan incident kring kungen. De flesta minns väl då kungen besökte Varberg och en 16-årig pojke kastade en tårta i ansiktet på kungen. Det var allvarligt i den bemärkelsen att det ens var möjligt att ha en tårta i beredskap utan att någon märkte det förrän det var för sent. Tänk om det hade varit något annat än en, trots allt, ofarlig tårta?

ANNONS

Kungen och drottningen är populära och det visade sig i de många åskådarna på torsdagen som försökte få en glimt av kungaparet när de förflyttade sig i residensstaden. Möjligheterna var flera. Besöket startade vid högskolan och fortsatte sen på stadsbiblioteket där kungen beskådade en utställning om sig själv och sina tidigare besök i Halland. Det kan tolkas som lite egenkärt, men alla har förstås rätt att vara stolta över sig själva när man har suttit kvar på jobbet i femtio år.

Promenad från biblioteket till Stora Torg där kungen höll tal och därefter ytterligare en promenad till slottet där det bjöds på halländsk lunch exponerade förstås kungaparet för potentiella faror. Men det är något som måste ingå i uppdraget som kung, att försöka vara ett föredöme och inte vika ner sig för onda krafter.

Vissa människor blir säkert oroliga och rentav rädda när hotet om terror ökar. Man kanske undviker att gå ut, rentav. Men då har terroristerna redan vunnit, för deras mål är att vi ska känna rädsla. Rädsla för dem, de okända utan ansikte, och också just därför rädsla för vem vi än möter. Det är också anledningen till att det är så viktigt med ett besök som kungaparets. Det är normalt, det är trevligt, det är rimligt att Sveriges statschef firar att han suttit på tronen i ett halvt sekel.

ANNONS

Att trotsa terroristerna innebär emellertid inte att vi behöver vara dumma. Den bevakning som kungaparet har kan förstås ingen annan ha, men alla har ett eget ansvar att vara mer uppmärksamma än vanligt. Många har hörlurar i öronen mest hela tiden, det är dags att ta ut dem. Konstiga beteenden från andra måste kunna noteras. Kampen mot desinformation i sociala medier måste föras av oss alla. Desinformation kan vara en del i terroristernas önskan att göra oss räddare. Försåtliga inlägg är lätta att sprida vidare, så var betydligt mer vaksam.

Polisen och säkerhetspolisen är på tå när kungaparet är på jubileumsturné, men det är bra att statschefen visar att han lever som vanligt. Det är särskilt viktigt för att visa på Sveriges öppenhet och demokrati.

Rektorn för Högskolan i Halmstad, Susanna Öhman, tar emot kungen.

ANNONS