Vestfossen 20220111. Plastemballasje fra private husholdninger, blir det samlet inn og benyttet til resirkulering av plastFoto: Terje Bendiksby / NTB
Vestfossen 20220111. Plastemballasje fra private husholdninger, blir det samlet inn og benyttet til resirkulering av plastFoto: Terje Bendiksby / NTB Bild: Terje Bendiksby

Plast är den nya syndafloden som hotar oss

Extremt mycket plast används nuförtiden. En hel del är rejält onödigt, medan plast också krävs för att skydda varor. Till exempel är plasten runt gurkan bra eftersom den ger ökad hållbarhet på gurkan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Nyligen släppte Världsnaturfonden, WWF, en rapport över 2500 studier om plastavfall. WWF befarar en fyrdubbling av plastutsläppen till 2050 och mycket av det hamnar i världens hav. 90 procent av havsfåglarna har ätit plast och hälften av havssköldpaddorna. Det finns plast i allt från plankton till valar och det är långt ifrån all plast som syns. Det som spolas upp på stränderna är bara en procent.

Detta ska diskuteras på FN:s miljöförsamling som äger rum i Nairobi i början av mars. 11 miljoner ton plast i haven varje år, det säger sig självt att det måste upphöra.

ANNONS

Plast är inte bara en sorts plast, det finns många olika sorter. De flesta plaster är gjorda av olja. Numera finns som tur är bioplaster som är nedbrytbara i naturen. Dock hamnar allt som ser ut som plast i samma container, men för att kunna återvinna plasten behöver den sorteras.

Det pågår många intressanta projekt runtom i världen för att minska mängden oljebaserad plast. Men de räcker inte till och som så ofta uppfinns hjulet gång på gång, man lär sig inte av andra i tillräckligt hög utsträckning.

Richard Bransons Virgin Group presenterade nyligen ett samarbete med ett innovativt företag, Agilyx, där plast ska göras om till syntetisk råolja och blandas in i bland annat flygbränsle för att sänka koldioxidhalten.

BioGaia i Helsingborg gör nedbrytbar bioplast och var därför positiva till skatten på plastpåsar som infördes i Sverige för två år sen. Men skatten gör ingen skillnad på oljebaserad plast och bioplast så det blir inte intressant för affärerna att köpa in BioGaias plastpåsar.

I Hyltebruk tillverkar Stora Enso biokomposit baserat på trä som delvis kan ersätta plast i olika produkter.

Det finns många exempel på innovativa företag som hittar lösningar för att minska världens miljöproblem men ofta möter de problem med kontraproduktiva politiska beslut.

ANNONS

För att företagens miljövänliga lösningar ska få spridning måste världens politiker göra så mycket mer. Miljökonferensen i Nairobi kan förhoppningsvis komma några steg på vägen till ett globalt rättsligt bindande plastavtal. Det är livsnödvändigt för oss alla, den enorma plastfloden måste stoppas.

Eftersom plasten baseras på olja är risken förstås stor att oljeländer försöker sätta käppar i hjulet. Men utan kraftfulla åtgärder dör snart livet i haven, stränderna fylls av skräp och vi människor kommer att dö en långsam död med kroppen full av mikroplaster.

ANNONS