Rädda Varbergs sjukhus - och håll Halland helt.
Rädda Varbergs sjukhus - och håll Halland helt. Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Planen om jättesjukhus kan spränga Halland

Dödligheten ökar för varje mil. Så ta protesterna från norra Halland på blodigt allvar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Möjligheten att spara pengar är ett skäl till centralisering av sjukhus. Ändå kan planerna på att bygga ett enda, modernt akutsjukhus i Falkenberg sluta i ekonomisk katastrof. En så drastisk förändring kan nämligen kosta regionen Kungsbacka – och därmed en betydande kassako.

Tidigare regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L) hymlar inte. Han bedömer att en nedläggning av sjukhuset i Varberg skulle lägga nytt bränsle på debatten om att Kungsbacka bör lämna Halland.

– Diskussionen lär ta fart rejält, säger han i Kungsbacka-Posten.

Han har rätt. Att regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) inte hört några sådana utspel från kommunalråden i Halland betyder inte att de ställer sig neutrala om det bränner till i sjukhusfrågan.

ANNONS

I synnerhet som missnöjet redan jäser i den nordhalländska kommunen, som förlorat på Hallandstrafikens nya zonsystem. Lägg till ännu ett nedslående besked och svek- och splittringsdebatten är snart i full gång.

Logiken är lätt att förstå. Visserligen är akutmottagningarna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset ofta överbelagda. Men närhetsfrågan spelar roll. Såväl akutskadade patienter som kvinnor som ska föda kan raskt välja att styra kosan norröver – om restiden till det enda halländska sjukhuset blir för lång.

Regionens utredning hänvisar i sina rekommendationer till aktuell forskning och erfarenheter från andra regioner och länder. Men av tidigare och pågående processer kan slutsatsen lika gärna bli den motsatta. Reformen av NU-sjukvården - som innebar att sjukhus avlövades - ledde till år av strider och kaos. Både politiker, invånare och personal stred hårt och bittert. Men där fanns inget alternativ att rösta med fötterna. Det kan man däremot tänkas göra i Halland.

Ett annat, dagsaktuellt exempel är det sjukhusbråk som rasar i Lidköping. Där protesterar läkarna på sjukhuset kraftigt mot att samla akutverksamheten i Skaraborg till ett enda sjukhus - det i Skövde. Berörda speciallistläkare är kritiska mot att ekonomi prioriteras framför patientsäkerhet.

– Vi blev av med trauma för några år sedan, och nu tolkar man det som att då behövs vi inte för akutpatienter heller. Men det finns mycket vetenskapligt bevis på att dödligheten ökar för varje mil man behöver transporteras. För strokepatienter i vårt område kan det bli väldigt dåligt, säger Emma Peterson, specialistläkare på akutmottagningen i Läkartidningen.

ANNONS

Restiden mellan Lidköping och Skövde motsvarar för övrigt ungefär sträckan Kungsbacka och Falkenberg,

Att problemen med personalbrist i Halland skulle lösas genom sjukhusfusioner och nybygge är ett önsketänkande. Tidigare sjukhussammanslagningar har i stället lett till personalflykt och missnöje. Det är alls inte givet att ett modernt supersjukhus skulle bli superattraktivt för högutbildad personal.

Att samla planerad specialiserad vård, som cancervård eller hjärtkirurgi, är en sak. Men när det kommer till akutsjukvård och BB är närhetsaspekten livsviktig.

ANNONS