Maria Haldesten: Pinsamt när Rönn (L) drar vals om Varberg

Varför lova ärlighet för att sedan ljuga om Ringhals?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Hon skulle hålla sig till sanningen. Inte ljuga som oppositionen. Så inledde den enda hallänningen årets budgetdebatt.

Men snart talade Cecilia Rönn (L) med kluven tunga. Skamlöst påstod hon att hemkommunen Varberg nyss hade fyra fina kärnkraftverk.

Hade hon - i upphetsningen över Riksrevisionens kritik mot energipolitiken - glömt ord som bottenplatta och korrosion? Ett ärligt misstag, alltså?

Det är ytterst svårt att tro.

Ringhals vd Björn Linde var redan 2019 glasklar med att Ringhals 2 inte gick att driva vidare. I GP förklarade han att det fanns tekniska begränsningar som inte gick att lösa – oavsett hur stora investeringar som skulle ha lagts på reaktorn.

ANNONS

Så nej. Det fanns inte fyra fina kärnkraftverk när nedläggningsbeskeden kom. Och det stod definitivt inte två vilande kärnkraft redo för omstart – som Tidögänget gjorde gällande inför valet och i sitt avtal. Den saken tillstod regeringen och SD dock först i somras. Kanske i hopp om att väljare då skulle ha glömt de lögnaktiga vallöftena.

Men lovat satsa på skolan i alla dess former har ju Liberalerna alltid gjort - så i den frågan förde väl partiets nya ekonomisk-politiska talesperson ingen bakom ljuset? Nja.

Sanningshalten i det som sades beror på hur man räknar. I budgeten finns förslag om att tillföra 100 miljoner till folkhögskolorna. Men med tanke på att Tidögänget drog bort 500 mille förra året är det ju lite si och så med Rönns matematik.

Och hur blir det förresten om man räknar med plastpåsarna? Ni vet, den beskattning som Liberalerna först drev på för att införa i enligt med EU-direktiv - bara för att sen driva på för att avskaffa av populistiska skäl.

Nog hade man fått en och annan lärare – kanske till och med i Varberg – om skatten hade behållits och kommunerna fått bidrag i motsvarande grad. Man hade nog också kunnat få en och annan lärare om man låtit bli att smörja snusbranschen. Det kan man ju till och med räkna ut med en kulram.

ANNONS

Nåväl. Med budgetsatsningarna på yrkesutbildning hoppas Liberalerna kanske i alla fall tysta studieförbundsvänliga partikamrater.

Att satsningar på yrkesutbildning och därmed kompetensförsörjning behövs påminner även Svenskt Näringsliv i Halland om. Och en rejäl satsning kan förhoppningsvis bidra till höja statusen på de yrkesprogram som redan nu finns på gymnasiet.

Även folkbildning behövs dock – också för framtiden. Seriösa studieförbund har betydelse för ungas idrott, för kulturen, för äldre som vill lära sig ny teknik - och mycket mer. En ogenomtänkt slakt är att skjuta sig i foten.

ANNONS