Sorry Ulf, en frihetsälskande liberal catlady imponeras inte av ditt hundtrick.
Sorry Ulf, en frihetsälskande liberal catlady imponeras inte av ditt hundtrick.

Maria Haldesten: Partierna som slängde sina liberaler på avskrädet

Nej, Ulf. Hundtricket funkar inte. Och landet räddas inte av att Östermalmsmoderater stryker som räven kring hönsgården.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att trädgårdstomtar, lotter och partiledare krängs på samma billiga sätt är tydligen ett tidens tecken. Det inser var och en som fått ett ”personligt” sms från ”Ulf”.

Tilltalet är lika lismande som de där breven som moderater skrivit "till Dig som brukar rösta på Centerpartiet”.

Moderater som vanligen betraktar bönder som kusinen från landet, stryker plötsligt omkring likt räven runt hönsgården. …

De flesta lantisar är dock smartare än så. Vad än de där Östermalmsmoderaterna tror.

Offentligt säger "Ulf" att SD ska få vänta i farstun. Där ska den där Åkesson bara bjudas på smulor och möjligen en och annan värmande sup för att hålla honom på mattan.

ANNONS

Men inne i storstugan smids det andra planer. Snart nog sitter drängen bredvid patron i högsätet – om inte kan patron tvingas maka på sig. För drängen har ju, med herrarnas hjälp, växt sig allt starkare. Faktum är att det ibland är svårt att avgöra vem som befaller över vem.

På högerfronten ser det helt enkelt instabilt ut. Väljarna kan få ett betydligt mer omvälvande maktskifte än de trodde sig rösta på.

Många liberaler inom M och L förfasar sig över utvecklingen. Faktum är att inte ens klassiska konservativa - av det hederliga, rättrådiga slaget - längre känner igen sitt gamla parti. De vantrivs bland skräniga nykonservativa och vulgära ”nationalkonservativa”.

SD-vänslandet har kostat på för de tre allianspartierna. Pehrson, Busch och "Ulf" har målat sig allt längre i SD-hörnet. Och allt fler förlorar hoppet. Gamla liberaler och moderater bekänner i valrörelsens slutskede att de tänker rösta grönliberalt.

Men "Ulf" låter sig inte hejdas.

Hej Maria, säger han. Han bjuder på virtuellt kaffe i en kopp med mitt namn. Och han försöker ragga röster med hundtricket. På riktigt! Kanske tror spindoktorerna att sånt funkar på medelålders kvinnor?

Så kan vi inte ha det, säger Ulf med bekymrad röst.

ANNONS

Nä, Ulf. Det har du rätt.

Visst har vårt land problem. Visst vore ett maktskifte önskvärt. Visst vore en äkta, borgerlig allians bättre än de alternativ som står till buds. Men den krassa verkligheten visar att oavsett vilket borgerligt parti man röstar på så får man ett icke-borgerligt på köpet. Frågan är bara om man föredrar rött eller brunt, en beprövad motpart eller ett främlingsfientligt wildcard?

Tyvärr finns inte längre möjligheten att fortsätta rösta på Moderaterna "för att man alltid röstat på liberalkonservativt", eller Liberalerna för att man "alltid varit folkpartist".

Sverige sågs länge som ett föregångsland, skriver en Moderat.

Visst. Jag minns när vi kallades för moralisk stormakt.

Nu går det utför på den punkten, delvis på grund av den gränslöse Ulf.

Vi har betydande samhällsproblem att lösa, men gängkriminalitet botas inte med adhd-tester för mörkhyade. Och elkrisen, som drabbar hela Europa, löses inte med mini- reaktorer på varje bakgård. Särskilt som den tekniken inte finns ännu.

Det vårt land behöver i krig och kris är partier som förstår att värna den liberala demokratin, som förstår att breda lösningar är mer hållbara än kompromisser med troll.

Sverige skulle ha behövt en Merkel.

Moderaterna har en "Ulf".

ANNONS

Tänk på det när du står vid valurnan.

ANNONS