Jesper Lindahl, Värö Budoklubb, får illustrera coronagreppet på idrotten i stort.
Jesper Lindahl, Värö Budoklubb, får illustrera coronagreppet på idrotten i stort. Bild: Anton Toft

Katarina Erlingson: Pandemin tog ett svårt grepp på idrotten

Coronapandemin påverkade allas våra liv på så många olika sätt. Enskilda personer, kommuner, sjukvården, näringslivet – vissa branscher mer än andra – men också idrotten. HN:s sportredaktion har i en utmärkt artikelserie synliggjort de problem som idrottsföreningar ställts inför under pandemin och nu när restriktionerna har tagits bort.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Idrotten betyder mycket och idrottsföreningar är grunden i den viktiga verksamheten. Inom idrotten lär man sig mycket. Förutom själva spelet även laganda, samarbete och träningsdisciplin. I lagsporter lär man sig social samvaro som man också har stor nytta av i livet i övrigt. Om träningen och tävlingen sker med rätt förutsättningar bidrar det också till den enskildes goda hälsa och därmed också för samhället i stort en god folkhälsa.

Att röra på sig är viktigt, men tyvärr har fysisk aktivitet minskat i samhället, ett problem som började redan före coronapandemin. Det kan vara svårt att se, då många medelålders gärna lägger ut på sociala medier hur mycket de tränar och tävlar. Det är i de äldre och yngre åldersgrupperna som man rör sig minst men där man kanske skulle behöva det bäst.

ANNONS

Många idrottsklubbar har tappat både medlemmar, ledare och pengar. Det kräver ett omfattande restaureringsarbete och mycket hjälp från Riksidrottsförbundet och dess regionala tjänstemän. När dörren slogs igen för många verksamheter när restriktionerna sattes in hängde klubbarnas överlevnad mycket på hur konstruktiva och kreativa klubbarnas ledning var.

De idrotter som har tappat mest är föga förvånande lagidrotter som bedrivs inomhus. Även simning har förlorat mycket.

Där det finns förlorare finns det också vinnare. Singelsporterna golf och tennis kan betecknas som ”pandemins vinnare”, men riskerar att tappa vinsten när många går tillbaka till sin ursprungssport.

De problem som uppstått inom idrotten har inte funnits där tidigare, så aktiva måste finna nya vägar, arbetssätt och lösningar. Det återstår att se om Riksidrottsförbundet är en trögrörlig organisation, vilket det finns anledning att befara, eller om man kan manövrera idrotten ur den största krisen. Det är viktigt för hela samhället och den berömda folkhälsan. Utan idrott blir människor mindre friska, drar på sig fler åkommor, sitter ensamma eller ägnar sig åt saker som inte är så nyttiga för kroppen och knoppen.

Det handlar inte om mer pengar, det handlar om att hitta rätt sorts tränare och ledare. Som brinner för sporten och inte gör det för pengar. Att hitta idrottens genuina engagemang igen, efter ett antal år med upptrissade löner i vissa sporter. Det är lättare sagt än gjort, men nödvändigt för att idrotten ska få en nystart. Därmed förstås inte sagt att pengar inte behövs.

ANNONS

Läs mer: Halland skakat av coronakrisen

Läs mer: Kampsportens tuffa kamp genom coronakrisen

Läs mer: Golfen och tennisen blev pandemins vinnare

ANNONS