Katarina Erlingson: Osar katt med hemliga mejl till Lilla Napoli

En riktig soppa, eller snarare en riktigt vidbränd pizza, som drabbar ett enskilt litet företag och dessutom kommunen själv. Kommunens dåliga hantering, eller kanske mest usla kommunikation, riskerar att ett av Falkenbergs mest kända företag tvingas lämna kommunen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Lilla Napoli, som är litet också i bemärkelsen företag men superstort i vissa matkretsar i hela Sverige, drivs med stora hjärtan och djup passion av de två ägarna. Avsiktsförklaringen som slöts med kommunen skulle avsluta en besvärlig tvist med företagets hyresvärd. Det var en win-win för både kommunen och Lilla Napoli. Pizzerian skulle kunna flytta till en ny plats och kommunen skulle hjälpa sin turistmagnet att lösa en knepig situation. Allt detta har slutat i snudd på katastrof, framför allt för Lilla Napoli, dess ägare och anställda. Saneringen av marken på det nya stället vid Ätrans strand kommer att kosta alldeles för mycket. Kommunpolitikerna vill inte lägga kostnaden på skattebetalarna, vilket förstås är högst rimligt, och att det lilla företaget skulle klara av kostnaderna är orealistiskt. Det borde kommunen ha förstått redan från början, men man verkar ha varit förblindade av att äntligen ha hittat en lösning för Lilla Napoli.

ANNONS

Det som väcker många frågor är processen. Hur det över huvud taget kunde bli så här, att någon kunde tro att det lilla företaget skulle klara transformationen från den hopklämda pizzerian i den bedagade kiosken till en flashig byggnad vid åkanten. För någon måste ha trott det när man tittar på den skiss som presenterades i samband med avsiktsförklaringen. En tjusig byggnad som inte alls andas atmosfären hos Lilla Napoli.

Någon hund känns begraven någonstans. Varför skulle annars en del av kommunikationen mellan Lilla Napolis ägare och kommundirektör Lars Fröding och kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) ske via privata mejl? Det osar katt, helt enkelt. Förklaringarna känns krystade och det går aldrig att bli fri från misstanken att det finns fler hemliga mejl. Att politiker och tjänstemän ibland får mejl till sina privata adresser är ofrånkomligt, men när det framför allt gäller ett aktivt ärende är det desto viktigare att snabbt vidarebefordra till kommunadressen. Det har Lars Fröding gjort, men däremot inte Per Svensson. Det behöver inte ha förekommit något konstigt, men att bara misstanken kan uppstå gör att det är extra viktigt att vara korrekt.

Näringslivschef Jan Melkersson har varit med under resans gång och konstaterar med en underdrift:

ANNONS

– Det är ju inget ärende som kommunen ska vara jättestolt över, säger han.

Nej, knappast. Kommunen har agerat som om Lilla Napoli vore ett storföretag med tillhörande resurser, medan pizzaföretagarna är just bara det, eller "inga raketforskare" som de säger själva. Kommunens agerande har lett till att en stor turistmagnet kanske tvingas lämna Falkenberg och det är en skandal.

Läs också: Får Lilla Napoli särskild kommunbehandling?

ANNONS