Omfattande budget utan överraskningar

Ledare 16/4. Finansminister Magdalena Andersson presenterade under torsdagen vårbudgeten och därefter vidtog en sedvanlig debatt i riksdagen. Delar av budgeten har, som brukligt, offentliggjorts i förväg, så att januaripartierna kunnat få sin del av strålkastarljuset. Detta arbetssätt gör att det mesta i budgeten redan är väl känt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
STOCKHOLM 20210415
Finansminister Magdalena Andersson (S) anländer med vårbudgetten till budgetdebatten i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060
STOCKHOLM 20210415 Finansminister Magdalena Andersson (S) anländer med vårbudgetten till budgetdebatten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Det var förstås olika ljud i skällan beroende på vem som stod i talarstolen. Finansministern kunde nöjt konstatera att budgeten spänner över nästan 45 miljarder kronor och är en överenskommelse mellan januaripartierna. Eftersom även 2021 är ett pandemiår ligger fokus på olika åtgärder för att minska smittspridningen och lindra följdverkningarna av de olika restriktionerna. Den svenska ekonomin har inte drabbats lika hårt som i länder där det varit en total nedstängning. Men delar av näringslivet är extra hårt drabbade, inte minst restaurang- och besöksnäringen. Denna näring skriker förtvivlat, men till synes förgäves, på snabbare och mer hjälp. Där kommer Moderaterna nu med ett intressant förslag där omställningsstödet även ska inkludera lönekostnader. Det hejas intensivt på av krogbranschen, bland annat i en debattartikel i Kvällsposten av Tareq Taylor.

ANNONS

I budgeten lyfts fram att återstarten ska ske med gröna förtecken, men där kan man vara säker på att avsatta medel inte är tillräckliga. Det är svårt att göra för mycket när det gäller grön omställning, men det är ändå positivt att signalen ges att en grön omstart är viktig. Finansministern pratade om att ”jobben, jobben, jobben” var det viktigaste, men det borde tydligare kopplas till en grön strategi. Samhället har ändrats under pandemin och genom att satsa på en grön omstart kan man uppnå både miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Moderaternas Elisabeth Svantesson kritiserade föga överraskande regeringen för att göra för lite och avsätta för lite pengar. Hon attackerade särskilt den höga arbetslösheten, vilken också kan ses som en akilleshäl för en S-styrd regering.

Rickard Nordin, talesperson för klimat och energi samt vikarierande ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, var emellertid nöjd med budgeten. Inte så konstigt eftersom han fått sitta runt förhandlingsbordet tillsammans med regeringen och sin kollega i Liberalerna Mats Persson. Rickard Nordin valde att lyfta fram några frågor: att kollektivtrafiken får en miljard, att solcellsägare ska få bidrag till investeringen samt nya pengar till investeringar på landsbygden. Flera av dem klassiska centerfrågor, alltså.

Partiet har också fått igenom en förlängning av krisstöden för företagen. Det är förstås bra, men att stöden betalas ut snabbt är minst lika viktigt; det har tyvärr varit si och med det, förutom att det varit krångligt att ansöka. Aldrig så vackra ord i budgetar, det är hur det fungerar i praktiken som gäller.

ANNONS
ANNONS