Markus Jöngren (MP) är besviken efter omröstningen.
Markus Jöngren (MP) är besviken efter omröstningen. Bild: Fredrik Wirbing

Katarina Erlingson: Okunnighet bättre än hållbarhet för Svensson

Det endast två månader gamla målet att Falkenbergs kommun ska vara ett föredöme inom hållbarhet var tydligen inte vatten värt på tisdagens möte med kommunfullmäktige.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Socialdemokraterna, med kommunstyrelsens ordförande Per Svensson i spetsen, förlorade omröstningen i kommunstyrelsen men vann i stället i kommunfullmäktige. Det blir ingen utredning för att se vilka krav som kan ställas för att öka hållbarheten på evenemang, egna eller andras.

– Jag vet om att det finns en rätt stor dieselgren av socialdemokrater, sa Markus Jöngren (MP).

Det är sorgligt att konstatera, men viljan att vara ett föredöme i hållbarhetsfrågor går uppenbarligen vid eventuella hot mot skötebarnet Wheels and wings. Det är i alla fall detta evenemang som förts fram mest i debatten. När sedan socialdemokraterna fick Sverigedemokraterna med sig och Moderaterna lämpligt nog la ner sina röster var saken biff, för de partier som inte tar begreppet hållbarhet på allvar. Som uppenbarligen viftar bort det överenskomna målet att vara ett föredöme som helt oviktigt.

ANNONS

Att SD inte ger mycket för hållbarhetsarbete är inte så förvånande, men både M och S har trots allt en del ljusa ögonblick när det gäller att, åtminstone låtsas, begripa hur viktiga hållbarhetsfrågorna är.

Det konstiga är att Moderaterna la ner sina röster i slutomröstningen i kommunfullmäktige. Det ger ett svagt intryck även om man inte fick helt som man själv ville - det skiljde trots allt inte så mycket mellan S-förslaget och M-förslaget. Att då lägga ner sina röster är att inte ta sitt ansvar, som partier bör göra när man sitter i kommunens högsta beslutande organ. Det ändrade emellertid inte utgången av frågan, men väcker frågetecken kring partigruppens arbetssätt. Särskilt när oppositionsrådet Sandra Johansson (M) uttalat sig positivt om Per Svensson i debatten.

– Jättebra talat Per. Du beskriver vår kommun på ett väldigt bra sätt. Vi moderater är verkligen för alla evenemang som sätter Falkenberg på kartan, sa hon bland annat.

Det är förstås bra om Falkenberg "sätts på kartan", men politikerna behöver se till helheten, för kommunens och kommuninvånarnas bästa.

Inom tjänstemannaorganisationen pågår arbete för att göra Falkenberg till ett föredöme inom hållbarhet, också när det gäller evenemang. Men man hade behövt politiskt stöd för att ta ytterligare steg framåt. Och det hade inte behövt vara dödsstöten för några evenemang utan snarare en positiv utveckling för både kommunen och arrangörerna. Det vill uppenbarligen inte Per Svensson veta, eftersom han och de andra inte ens vill låta tjänstemännen ta fram förslag.

ANNONS

Självklart finns det saker att förbättra inom alla evenemang, inklusive Wheels and wings. När den politiska viljan verkar saknas är kommuninvånarna och skattebetalarna att beklaga.

ANNONS