Kameraövervakat område.
Kameraövervakat område. Bild: Johan Nilsson/TT

Maria Haldesten: Offrad integritet är en riskabel panikåtgärd

Nationell samling får inte urarta till en tävlan om vem som kan föreslå hårdast övervakning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En kamera kan betyda så mycket. Du kan föreviga minnen – och bli förevigad. Ibland vid fel tillfällen.

Vill det sig illa kan någon utnyttja det senare. Det vittnar alltför många rättsfall om. Den nya tekniken har gjort det lätt att klä av en annan människa – även bokstavligt. Då kan det sluta på värsta tänkbara sätt.

Fullt så blottad blir du kanske inte i ett gathörn. Men övervakning som kan verka smart i ena stunden – exempelvis för att stävja terrorism eller gängbrottslighet – kan i nästa stund innebära att ett effektivt övervakningsvapen hamnar i helt fel händer.

ANNONS

Den teknik för ansiktsigenkänning som Tidöpartierna nu vill använda för att identifiera gängmedlemmar har den kinesiska regimen utvecklat till fulländning. I diktaturens övervakningssamhälle rangordnas numera medborgarna med AI-teknikens hjälp.

Det ger skäl för eftertanke. Och förr var Moderaterna ett parti som brukade stå upp till försvar för den personliga integriteten. Men tiderna förändras. Nu skall frågan om kraftigt ökad kameraövervakning avgöras i snabbspår.

– Jag känner inte att folk är oroliga för att de blir filmade, däremot är folk oroliga för att få sitt hus sprängt i bitar eller bli skjutna när de går och handlar, sade Martin Melin, tidigare polis, nu riksdagsledamot för Liberalerna

Ursäkten att "den som har rent mjöl i påsen har inget att oroa sig för" låter välbekant. Och kanske känner många, som nästan har öppnat dörren till sitt innersta på vid gavel via sociala medier, att det är en skitsak att staten ska kunna följa varje steg hen tar?

Erfarenheter från andra länder har ju dessutom visat att metoden kan vara effektiv såväl när försvunna personer ska lokaliseras som när brottslingar ska naglas fast. Det är svårt att hävda att "man drack kaffe hos farmor" när polisens bild visar att man sålde knark på Stortorget.

ANNONS

Kombinationen av regeringens kameraoffensiv och aktuellt EU-initiativ om så kallad "chat control" leder oss dock in på ett sluttande plan. Även i det senare fallet ligger ett till synes gott syfte – att bekämpa barnpornografibrott – bakom förslaget. Men effekten blir en massövervakning av människors meddelanden, vilket fått den svenska integritetsskyddsmyndigheten att reagera.

Samma myndighet kan tänkas reagera på kameraoffensiven med ansiktsigenkänning.

– Dataskyddsjurister har hittills haft en mycket restriktiv tolkning, säger Markus Lahtinen, forskare vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet.

Förhoppningsvis förstår även delar av oppositionen – exempelvis Centerpartiet – att protestera mot kameraoffensiven när regeringen bjuder in till bred samling. När kamerorna väl är uppe är det mer sannolikt att det sker än ändamålsglidning än att de tas ned igen.

ANNONS