Helene Andersson, ordförande tillväxtutskottet Region Halland, och Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare Hallands Matgille.
Helene Andersson, ordförande tillväxtutskottet Region Halland, och Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare Hallands Matgille.

Katarina Erlingson: Nya utmaningar för fullmatat projekt

Fortsättning följer på det bejublade projektet Hallands Matgille som nu har avslutat sina fem projektår. Tack vare en omorganisation och ett basstöd från Region Halland ser verksamhetsledaren Anna-Maria Spaniol fram emot ett långsiktigt uppdrag. Den största utmaningen blir antagligen att få ännu fler att förstå hur bra det är, det som Hallands Matgille har åstadkommit.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är sällan en slutkonferens för ett projekt väcker sådana positiva känslor och det går bara att säga att Hallands Matgille varit en succé. Det var idel lovord, ordet fantastiskt nämndes ett rekordartat antal gånger, många hade tårar i ögonen av stolthet. Som vanligt i sådana här sammanhang är de närvarande redan invigda och kunniga inom området, det är därför man förstår hur viktigt projektet har varit och hur mycket som ändå finns att göra framöver.

Projektet har jobbat med affärsutveckling av bolag inom matbranschen, man har positionerat Halland som matlän och allt har skett i nära samverkan med flera viktiga aktörer, som Visit Halland, destinationsbolag och Region Halland för att nämna några. Verksamhetsledaren Anna-Maria Spaniol har haft målet "Sveriges mest levande matlän" framför ögonen.

ANNONS

Hallands Matgille har jobbat med flera koncept. Slutet på projektet, eller kanske början på det mer långsiktiga arbetet, kröns med Hallands Matfest den 18 mars. Innovationstävlingen ÄT Halland, Matpatrioter och Sveriges största picknick är andra framgångsrika aktiviteter inom projektet.

Det var en sådan positiv stämning under slutkonferensen så man kunde undra om man kommit till ett frikyrkomöte eller något liknande, det var bara hallelujaropen som saknades. Men det verkar inte finnas något som skaver, vilket är unikt och något som alla ansvariga ska njuta länge av.

Utmaningen framöver är inte att locka till sig fler matföretag och sprida ordet om det framgångsrika arbetet i Halland. De som begriper potentialen i matens värde för en destination har redan en djup respekt för Hallands Matgille. Utmaningen är i stället att få fler politiker, kommunala tjänstemän och andra beslutsfattare att förstå hur positivt det här arbetet är för en region. Halland blir en destination året om - se bara på matsajten Eaters placering av Halland som en av elva destinationer i världen - men fokus på maten ger på köpet en skjuts för småföretagandet och utvecklingen i länet, inte minst på landsbygden. Fokus på hållbarhet kommer nästan med automatik.

Region Halland kommer framöver att ge ett basstöd på 3 miljoner kronor per år, vilket i praktiken utlovas bara ett år i taget. Med det stödet i ryggen kan Hallands Matgille söka nya projekt, vilket redan sparkat igång. Fortsatt lycka till med arbetet!

ANNONS
ANNONS