Maria Haldesten: Njut av snön, framtida jular kan bli grå i Halland

Din chans till halländsk julskinka och grönkål kan hänga på vad oljeshejkerna, EU och världssamfundet åstadkommer under klimatmötet i Dubai.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Tur att Åkulla laddat med nya kanoner. Konstgjord snö kan bli enda sättet att ta sig en skidtur i framtiden.

"Snön försvinner så gott som helt längs Hallandskusten", spår Länsstyrelsen i sin senaste klimatanalys för Halland. Ändå tillhör den förutsägelsen det minst allvarliga.

Vad sägs om nya, allvarliga fästingburna infektioner, dränkta odlingsfält och värmeböljor som kan kosta liv för både folk och fä?

Sådana scenarier visar vad som konkret vad som står på spel för den vanlige hallänningen, om världssamfundet misslyckas i Dubai.

klimatförändringarna är inte något som mest angår små öar långt bort. Även våra skogar, fält och kuster ligger pyrt till om nederbördsmängderna blir stora, översvämningarna återkommande och havshöjning betydande.

ANNONS

Det senare innebär förstås att alla som nu överväger att köpa sig en strandäre villa när priserna är fördelaktiga - kanske bör tänka en gång till. Faktum är att försäkringsbolagen kanske inte ens kommer att vilja försäkra nybyggen på de läckraste av tomter – för att risken för skada är för påtaglig.

De varbergare och falkenbergare som töntstämplat Greta-generationen kan alltså komma att ångra sig bittert. För klimatförändringarna är verkligen inte något som mest angår små öar långt bort.

Men, säger någon glatt, turisterna kanske blir fler när sommarsäsongen blir längre.

Visst. Den bonusen finns också med i Länsstyrelsens beräkningar. Liksom en längre odlingssäsong. Men det senare spelar förstås föga roll om fälten under tiden hinner dränkas – eller skörden torkar bort.

Sorgligt nog tyder dessutom en del av prognoserna på att det är för sent att rulla tillbaka vissa förändringar. Vi kommer att få betala för gamla synder. Men det betyder inte att det är läge att ge upp, lägga sig ned och invänta stormen.

Det senaste avslöjandet från Dubai förfärar förvisso. Att korrupta representanter för oljeländerna tycka ha utnyttjat det faktum att världen samlas för att göra upp affärer om fossila bränslen är nedslående. Men en samlad värld kan ta chansen att minska deras vinstmöjligheter genom att skära ned på fossila bränslen. En samlad värld kan också ta sitt ansvar genom att bidra till fonden för klimatskador – för sådana kommer. Och även om konsekvenserna kan bli bistra här – kan det slå extremt hårt i mer utsatta länder.

ANNONS

Skarpare och bättre avtal betyder dock inte att Varberg, Falkenberg och Halland kan ligga på latsidan. Alla krafter behövs för att förebygga skador. Och vikten av att inte bygga på lösan sand – eller på låglänt mark nära vatten – kan inte nog understrykas.

ANNONS