Nej, HN tror inte på att älska Putin såsom oss själva

Att huka för ryssen, som redan attackerar, är orimligt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledarsvar 23/2: KG Hammar tror tydligen på fullt allvar att enkom lite diplomatiska samtal fungerar för att hindra Putin från att ta vad han vill ha, vilket ju bevisligen kan vara delar av ett grannland. Det är farligt naivt – även för en kyrkans man.

Samtal pågår givetvis. Diplomatiska relationer finns. Samtidigt har EU infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland som ett svar på landets brottsliga agerande mot Ukraina. Det senare är väl motiverat.

KG Hammar upprepar dock en vältuggad vänstertes om att vi istället bör huka för ryssen och både avstå från att rusta vårt eget försvar och gå med i försvarsallianser.

ANNONS

Det senare påstås leda till att vi får kärnvapen på svensk mark på köpet. När KG Hammar nu skall förklara varför han har påstått detta, svänger han sig. Han ville bara göra en poäng utifrån vad ryssen kan tänkas tro, heter det. Alla som lyssnade på KG Hammar i Varberg vet dock att sade mer än så. Han skrämde publiken med Nato och kärnvapen som en präst av den gamla skolan skulle ha skrämt församlingen med djävulen.

Vidare försöker KG Hammar nu släta över sin hätska "mediakritik" genom att som bevis peka på att ledarsidan har ett visst sätt att tänka. Man tar sig för pannan. Det är ju själva poängen med en ledarsida. HN är helt öppen med att gröna, liberala idéer är basen för vår opinionsbildning.

Men att kleta olika ledarsidors politiska färg på all media är lika dumt som att klistra Hammars politiska uppfattningar på hela svenska kyrkan. Hammar bör sluta göra fredsrörelsen en otjänst och genom utspel om "fake-news-media". Det är ovärdig populism.

Att verka för fred är ett hedervärt uppdrag. Vem drömmer inte om fred? Vi som var unga när muren föll och kalla kriget blåstes av var länge hoppfulla. Men björnen hade bara tagit en time-out.

ANNONS

Ryssland kränker vårt luftrum och genomför cyberattacker och påverkansoperationer mot Sverige. Cyberförsvarsexperter säger att det i praktiken redan pågår ett lågintensivt krig mot Sverige.

Ska vill i det läget slå undan benen för vår egen försvarsindustri och smida kanoner till plogbillar?

Kanske funkar det för KG Hammar att älska Putin såsom sig själv. För mig är andra ledet i kärleksbudet inte möjligt att tillämpa i denna hänsynslöse ledares fall.

Läs KG Hammars svar till ledarsidan på Ordet fritt, i länken nedan.

"Ju mer vi rustar för krig, ju fler krig blir det"

ANNONS