Emma Wiesner: Negativa utsläpp är science inte fiktion!

Inom lantbruket går att göra förändringar i hur jorden bearbetas, för att minska utsläppen, skriver Emma Wiesner (C).

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I veckan skrevs ett helt nytt kapitel i klimatpolitiken. Oftast när vi pratar om klimatet så handlar det om utsläppen. Men det finns en annan sida av det som är superspännande. Negativa utsläpp brukar det kallas och handlar helt enkelt om att det faktiskt går att fånga upp koldioxid från atmosfären eller från skorstenar vid förbränning av bioenergi. Sedan kan du pumpa ned koldioxiden långt under havsytan.

Det här är något som FN:s klimatpanel beskriver som en absolut nödvändighet för att vi ska nå klimatmålen, men som baktalas av teknikfientliga miljöpolitiker i de gröna partierna i Europa. Miljöpartiet i Sverige brukar tjoa om att negativa utsläpp är ”science fiction”, men det är i högsta grad ”science” på riktigt. Den första storskaliga anläggningen är snart klar att sätta i drift och den finns i Sverige. Stockholm Exergis nya anläggning i Värtahamnen i Stockholm beräknas kunna fånga in 800 000 ton koldioxid varje år. Jämför det med hela Hallands utsläpp – som ska vara nere på 400 000 ton om året till 2030.

ANNONS

Det året har jag jobbat mycket med just den här frågan, då jag varit med och förhandlat världens första lag om certifiering av negativa utsläpp. I veckan blev jobbet helt klart då Europaparlamentets slutomröstning i frågan genomfördes. Det är en riktig game changer för EU:s klimatpolitik, för nu kan vi komplettera arbetet att minska utsläppen med att också fånga in historiska utsläpp.

Vår nya lag handlar om hur vi ska certifiera och öka mängden negativa utsläpp. Det här kommer både att öka infångandet av koldioxid från atmosfären och skapa nya möjligheter för inkomster för svenska bönder och skogsägare samt nya affärer för spjutspetsföretag inom klimatomställningen. Dessutom bidrar det till att få ordning på klimatkompenseringen, där det i dag finns alldeles för många oseriösa aktörer.

Inom lantbruket går att göra förändringar i hur jorden bearbetas, hur odlingen genomförs eller i hanteringen av gödsel, som kan minska utsläppen. En lantbrukare som gör detta framöver kan alltså få ett certifikat för det som gjorts och sedan sälja certifikatet på en marknad, till exempel till ett livsmedelsföretag som vill ta ansvar för utsläppen som sker tidigare i värdekedjan. Det här skapar både en ny inkomst till lantbrukaren och ett mer hållbart lantbruk. För det svenska lantbruket är det här en stor möjlighet till att öka lönsamheten.

ANNONS

Det här är det första steget. Nästa blir att skapa mål för hur stora EU-ländernas negativa utsläpp och tekniska kolsänkor ska vara. Jag ser det som att alla länder har en klimatskuld som de behöver betala för genom att skapa negativa utsläpp. Dessutom måste vi skapa en marknadsplats för att sälja certifikaten. Det här kan inte vara en del av EU:s vanliga utsläppshandel, för det skulle riskera att blanda ihop utsläppsminskningar med negativa utsläpp, utan det behöver vara en ny marknad vi skapar.

Det här är ett stort steg för att nå våra klimatmål, på riktigt. Återigen levererar Centerpartiet i EU, när regeringen backar på hemmaplan. För lagstiftningen kommer göra skillnad, både för lantbrukare, skogsägare, dig och mig. Och det här är bara början. Under nästa mandatperiod kommer vi fortsätta göra skillnad. Den 9 juni kan du göra samma sak.

ANNONS