Katarina Erlingson: Näringslivet Fbg ansträngde sig inte

En fantastisk dag med inspirerande föreläsningar och viktigt och roligt mingel med nya och gamla kontakter. Näringslivsdagen i Falkenberg var som sådana arrangemang brukar vara. Men det fanns smolk i (plast-)bägaren.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Hur kan man slarva bort en så viktig sak som miljöarbete i en stad som Falkenberg, där kommunen ligger i framkant när det gäller hållbarhetsarbete och där många företag håller hållbarheten och miljövänligheten högt? Det var nästan tusen deltagare på näringslivsdagen, men sopsorteringen var obefintlig. Frukosten serverades i varsin skål av någon sorts trä, lunchen kom i kartongboxar och kaffemuggarna var i papper. Men smoothiesen serverades ur plastglas, lunchlådorna hade plastlock och drycken till maten var varsin Ramlösa i plastflaska.

Petitesser, tycker antagligen någon. Det går inte att lösa sådana stora arrangemang i Falkhallen annars, säger troligen en annan. Ja, det går alltid att hitta undanflykter om man anstränger sig. Men det vore bättre att anstränga sig att vara miljövänlig redan från början. Det försöker de flesta kommuner med samarbetspartners göra år 2023.

ANNONS

Hållbarhetsforskaren Johan Holmén från Chalmers föreläste och arrangörerna måste själva läsa sin text om hans programpunkt :

"Skall vi nå en hållbar framtid behöver vi proaktivt, kreativt och kraftfullt agera på de utmaningar vi möter. Att agera utifrån de system och strukturer vi sitter fast i är svårt och frågan är om det räcker."

Det är Näringslivet Fbg som arrangerar näringslivsdagen, så kommunen ska inte ha en släng av sleven. Men Falkenbergs kommun borde anta en policy som ställer krav även på samarbetspartners. Det är viktigt för Falkenbergs trovärdighet i stort.

Det finns förstås bioplast nuförtiden och plast kan återvinnas, men det förutsätter sopsortering. I Falkhallen gick alla sopor i svarta säckar, uppenbarligen för att brännas. Något annat alternativ finns inte i det läget.

Att över huvud taget servera något annat än Falkenbergs utmärkta kranvatten är både dyrt och idiotiskt, det går ju att piffa upp vatten med diverse grönsaker om man skulle vilja. Risken är uppenbar att de flesta Ramlösaflaskorna hamnade i samma svarta sopsäck som övrigt avfall, även om det fanns någon enstaka korg för insamling av pantplast i lokalen.

Näringslivet Fbg gör ett utmärkt arbete och har dessutom ett bra samarbete med kommunen. Den här gången måste någon ha tänkt fel, eller möjligen inte tänkt alls. Det kan hända den bästa, så förhoppningsvis ser vi en riktigt hållbar näringslivsdag nästa år. Det är alltid en utmaning att ordna stora arrangemang, men det går att ordna sopsortering och det går att minimera engångsmaterial. Det finns ju ambitioner att tänka klimatanpassat när maten är främst vegetarisk och med tunna skivor av lokalt vilt - fortsätt så.

ANNONS
ANNONS