Bild: Moderata Ungdomsförbundet
Bild: Moderata Ungdomsförbundet

MUF i välförtjänt kris efter anmälningar om sexuella övergrepp

Med mindre än en månads mellanrum har två kvinnliga distriktsordförande lämnat Muf efter anmälningar om sexuella övergrepp.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 2/8. Hon är kvällens näst sista talare. Sorlet, de klinkade glasen, den muntra stämningen. Och så knuten. Knuten i magen på 23 år gamla Villemo Klockars Belenos, distriktsordförande för Muf Örebro. Det är den 28 juli och Moderata Ungdomsförbundets årliga Midswe Sommarutbildning. Det är hennes distrikt som står värd. Hon kallas upp på scenen till ljuden av Beyoncés ”Run the World (Girls!) och rungande applåder. Tystnad i salen. Hon tar till orda.

När hon är färdig är hon inte längre distriktsordförande.

Villemo har gjort något av det svåraste en ung kvinna kan göra. Framför vänner och kollegor, framför den organisation hon ägnat de senaste sex åren av sitt liv åt, har hon berättat. Berättat om det våldtäktsförsök en partikollega utsatte henne för tidigare under våren. Berättelsen är den sista utvägen ur det som varit månader av vånda, ångest och total negligerande av den egna förbundsstyrelsen.

ANNONS

Villemo polisanmälde våldtäktsförsöket och rapporterade saken till förbundets generalsekreterare Fritz Lennaárd, som lovade att föra det vidare till förbundsstyrelsen. När Villemo sedan varken hörde av Lennaárd eller styrelsen på flera veckor kontaktade hon Lennaárd, som meddelade henne att styrelsen valt att inte utesluta medlemmen. Hon erbjöds terapi, vilket hon tackade ja till. Förbundet kontaktade henne dock inte igen om terapin. De kontaktade henne inte igen över huvud taget. Istället tog förbundsordförande Benjamin Dousa leende en bild med hennes anklagade förövare på Moderaternas Sverigemöte, bara några veckor efter att Villemo rapporterat övergreppet till förbundet. När jag kontaktar och frågar Lennaárd om bilden säger han att den publicerades efter polisanmälan lagts ner. Han påstår även att medlemmar som faktiskt är under polisutredning temporärt inte är välkomna på Muf:s evenemang.

Med mindre än en månads mellanrum har två kvinnliga distriktsordförande lämnat Muf. Den första var 18 år gamla Alice Sigfridsson, distriktsordförande för Muf Kalmar. Hon uppgav att hon vid 14 års ålder blev utsatt för våldtäkt av en äldre medlem i maktposition. Händelsen är polisanmäld och fortfarande under polisutredning. Till skillnad från vad Muf:s generalsekreterare berättat för HN figurerar dock Alices anklagade förövare fortfarande flitigt på Muf:s evenemang, exempelvis på samma Sverigemöte som Villemos förövare också deltog på. När jag påpekar detta för Muf:s generalsekreterare får jag inget svar.

ANNONS

Efter att Dagens Opinion var först ut med att skriva om historien har den blivit en riksnyhet. Efter 48 timmar kunde man läsa om flickornas berättelse i SVT, P4, NT, Expressen och Aftonbladet. Efter 72 timmar hade även Svd, BLT, Östra Småland, Enköpings Posten, Norrbottenkuriren, Barometern, Folkbladet, Smålandsposten och Borås Tidning anslutit sig. Trots detta berättar Villemo att varken förbundet eller partiet i Örebro kontaktat henne eller Alice. Hon blev uppringd av förbundsordföranden i söndags, men missade samtalet. När hon ringde tillbaka svarade han inte. ”De väntar väl på att det här ska rinna ut i sanden. De vill inte kommentera om de inte blir tvungna.” säger hon till HN.

De som dock har kontaktat Villemo och Alice är andra medlemmar i Muf. Unga tjejer och killar som tackar för deras mod och delar med sig av sina egna berättelser. Hemska berättelser. Berättelser om sexuella trakasserier, övergrepp och mobbning. Berättelser om vad de beskriver som Muf interna tystnadskultur, hur övergrepp helst sopas under mattan och förbundsstyrelsens bristande kompetens, vilja och handlingsförmåga. Alice beskriver i Expressen hur vissa delar av ungdomsförbundet skyddar anklagade medlemmar för att undvika negativ publicitet. ”De som begår övergrepp är medvetna om att det inte händer så mycket. Man är väldigt mån om att skydda ungdomsförbundet och partiets rykte.” säger hon. Hennes ord får sitt vittne i så väl förbundets som partiets totala tystnad om det som i övriga Sverige är riksnyheter.

ANNONS

Undangömt på Muf:s hemsida kan man om man letar hitta en länk. ”Med anledning av de senaste dagarnas medierapportering”, står det. Länken leder till en text på ca en sida där förbundsstyrelsen skriver att man inte kan utesluta medlemmar bara för att de blivit utpekande, och att man aktivt arbetar med att skapa ökad trygghet i förbundet. Som exempel nämns förbundets tjejnätverk och närmare samarbete med partiets länsförbund. Orden lämnar en bitter smak i munnen när medlemmar som är under polisutredning fritt får strosa omkring på förbundets event, när tjejnätverket varken uttalat sig eller kontaktat målsägande i fråga för att erbjuda stöd och när Moderaterna Örebro på Villemos undran om varför hennes anmälda förövare fick delta i deras aktiviteter under pågående polisutredning får höra att ”han måste behandlas som vilken medlem som helst" . Verkligheten talar sitt tydliga språk. Muf:s ledning har inte tagit frågan eller händelsen på allvar varken innan, under eller efter.

Muf befinner sig just nu i kris, men det är en välförtjänt sådan. Det förbund som endast har val och röster i huvudet och inte bryr sig om sina medlemmars trygghet och mående kommer snart finna sig utan både röster och medlemmar. Det är hög tid för Muf:s ledning att lära sig den läxan.

ANNONS
ANNONS