Porr har funnits länge och har aldrig varit särskilt feministisk, men trenden inom dagens porr är hårt sex. Ungdomar utforskar sig själva både kroppsligt och mentalt och har svårt att sätta gränser. Det är något vi vuxna måste hjälpa dem med, men då måste vi våga prata om de svåra frågorna. Sex borde vara njutning och det är få som njuter av strypgrepp eller av att bli slagen eller dragen i håret när man har sex med någon.
Uppdrag Granskning (SVT) berättar i några avsnitt om unga människors inställning till sex och porr och konstaterar att hårt sex har ökat bland unga.
Samtyckeslagen är bra och den känner ungdomarna till, men var går gränsen för när det är för sent att säga till? Den är inte självklar ens för vuxna, och knappast för unga som är i början av sin "sexuella karriär". Ska man plötsligt säga stopp när det som först kändes toppen börjar kännas obekvämt och rentav gör ont? Svaret är självklart ja, men hur lätt är det i stunden och med en pojkvän som tjatar? Tjatande killar har funnits i alla tider, och det blir inte lättare när tjatet gäller strypsex eller analsex. Tjejer som skuldbelägger sig själva för att de inte stoppade i ett tidigare skede är minst lika vanligt i dag som på 80-talet. Det tycks nästan ingå i rollen som kvinna.
Vissa tycks tro att lösningen är att förbjuda porr. Det låter sig knappast göras, och varför skulle man? En mer självklar, men betydligt svårare, lösning är att prata med ungdomar om sex och samlevnad. Och då menar jag inte den pliktskyldiga undervisning som sker i skolan, ofta av lärare som känner sig ytterst obekväma och med flamsiga och stökiga elever, oftast killar, som sitter längst bak i klassrummet.
Är det föräldrarna vi ska skylla på, att de inte uppdaterar "blommor och bin-samtalet" till modern tid? Kanske delvis, och inte minst att de borde ha bättre koll på sina barns vanor på sociala medier - det finns porr också på Tiktok och andra appar som unga använder. Men många barn vill inte prata sex med sina föräldrar, de känner sig minst lika obekväma som föräldrarna.
Att skolan inte uppgraderat sex- och samlevnadsundervisningen till den version som krävs 2023 är upprörande, men samtidigt förståeligt. Men skolan måste ta sitt ansvar, och kan börja hos skolsköterskan. Även barnmorskor, dit unga tjejer går för att få preventivmedel, borde bättre ta chansen att diskutera sex på ett djupare plan.
Uppdrag Granskning visade positiva exempel på där en gymnasieelev pratade med barn från 12 år och uppåt, och några killar hade startat en podd om sexfrågor. Kort sagt, att prata är nödvändigt!
Det är tjejer som drabbas fysiskt och psykiskt av det hårda sexet, men killarna är drabbade av en mansroll som de inte borde vilja ha.