Katarina Erlingson: Moderaterna vänder kappan efter vinden

Framför allt det senaste året har Moderaterna så fort det talats om energifrågor lyft fram kärnkraften som det allena saliggörande energislaget. Inte minst i Varberg har Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande (M), ständigt lyft fram Ringhals och möjligheterna för kommunen som hon ser där. Vindkraft har hon i bästa fall varit tveksam till.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Bara någon vecka efter valdagen är tonläget ett helt annat. Nu röstar ett enigt kommunstyrelsens arbetsutskott i Varberg för en positiv skrivelse angående den havsbaserade vindkraftsparken Kattegatt Syd.

-Vi var eniga i arbetsutskottet att lämna den skrivelsen. Vi inser alla att vi behöver mer elproduktion. Även om vi moderater gillar kärnkraft inser vi att vi måste öka produktionen även med andra källor, sa Stenkil i en intervju med HN.

Även i Falkenberg röstade arbetsutskottet för att inte lämna några synpunkter om Kattegatt Syd. Där har både Socialdemokraterna och Moderaterna varit negativa till vindkraftsparken tidigare.

-Vi kan inte längre stå och säga att vi inte kan förstöra utsikten. Våra barn och barnbarn kommer inte att tacka oss för det, sa M-ledaren Ninni Gustavsson till HN.

ANNONS

Även Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), har veknat gentemot Kattegatt Syd trots sin antivindkraftskampanj i valrörelsen. Det kan delvis bero på att kommunerna egentligen inte kan säga nej, bara lämna synpunkter. Det har Falkenberg gjort i ett tidigare läge och Vattenfall har tagit till sig dessa, så då hittade man väl inte något mer att bråka om.

Det man kan fundera över är hur framför allt moderatpolitikerna på bara några veckor helt kan byta fot. Det är förstås bra för klimatet att man gör det, även om det i sak inte "kostar" dem så mycket - man ändå inte kunde stoppa Kattegatt Syd då det ligger i den så kallade ekonomiska zonen där enskilda kommuner inte har veto.

Det kan knappast vara bra för Moderaternas trovärdighet gentemot sina väljare att vända kappan efter vinden på det här sättet. Det är mycket möjligt att de båda partierna lokalt sett en möjlighet att locka röster genom att vilja stoppa vindkraft och att man egentligen inte varit så negativa mot vindkraft som man velat påskina. Stenkil och Gustavsson vet förstås att även kärnkraft har sina problem och att valdebatten varit lite väl förenklad.

Det är visserligen fyra år till nästa val, men att så uppenbart byta fot från dag till annan kan knappast vara bra för det långsiktiga förtroendet. Alla partier har ett ansvar för att vakta demokratin och dess premisser. Risken är annars att medborgarna väljer ytterkantspartier som de tror sig kunna lita på mer. Vindkraften är dessutom alldeles för viktig för vår framtid för att användas som ett enkelt slagträ i en populistisk valdebatt.

ANNONS

Läs mer: Varbergs politiker positiva till stor vindkraftpark

Läs mer: Falkenbergs kommun ger positivt besked till jättelik vindkraftpark

ANNONS