Pontus Almquist: Moderaterna har blivit lite för sossiga

Att befinna sig på en partikonferens är optimalt för den som vill få en inblick i en partikultur. För Moderaterna var syftet med Sverigemötet i Karlstad uppenbart inte att kommunicera någon ny politik. Snarare verkade det handla om att fira maktskiftet och att piska upp partipatriotismen i de egna leden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Regeringens låga förtroendesiffror och det faktum att partiet förlorade väljarstöd i det tredje valet på raken lyste med sin frånvaro i den oförblommerade propaganda som kablades ut av både partisekreterare Karin Enström (M) och statsminister Ulf Kristersson (M). Istället lyftes anekdotiska exempel på regioner och kommuner där M tagit makten efter valet. Att dessa maktskiften främst kom till stånd på grund av Sverigedemokraternas framgångar var förstås inget de vidgick.

Ja, partiet leder regeringen för första gången på åtta år. Och än är det långt kvar till nästa val. För ett maktparti som Moderaterna finns det trots allt skäl att fira. Men för icke invigda är det lätt att undra om inte en del av jublet, hurraropen och slagorden är ett uttryck för förnekelse. Sprickorna i regeringen är redan öppna. Kristerssons parollord i talet var att göra Sverige “Säkrare, grönare och friare”, men faktum är att regeringsunderlagets största parti inte har något som helst intresse för i vart fall de två senare sakerna.

ANNONS

Två kontroverser skakade också partiet i samband med konferensen. Dels tilläts inte Muf-ordföranden Douglas Thor, i strid med traditionen, att öppna mötet med ett inledningstal. Detta mot bakgrund av att det framkommit att Thor har erbjudit sig att betala nya medlemskap för att kuppa bort en distriktsordförande i Jämtland som tillhör en annan falang. Rimligt agerande av partiet, men att Thor i skrivande stund fortsatt sitter kvar som Muf-ordförande vittnar om dålig självbevarelsedrift hos ungdomsförbundet. På frågor från journalister kommenterar partiet avfärdande om angelägenheten, även om inställandet av inledningstalet talar sitt tydliga språk.

Dessutom avslöjades att en av partiets riksdagsledamöter delgivits misstanke om köp av sexuell tjänst, samtidigt som han misstänks ha blivit utpressad på pengar för att inte avslöjas. Ledamoten är satt på timeout från riksdagsuppdraget och Ulf Kristersson har föredömligt betonat vikten av att denne “oavsett det juridiska” får stöd i situationen. Tyvärr verkar den humana syn på brottsmisstänkta, som statsministern ger uttryck för, vara reserverad för partikollegor. Regeringens politik syftar ju annars huvudsakligen till att urholka denna grupps rättigheter. För ett parti som gjort ett nummer av att bland annat vilja bekämpa sexualbrott och som har problem med att locka kvinnliga väljare får avslöjandet ses som ett inte obetydligt bakslag.

ANNONS

Partisekreterare Karin Enström rev ned högljudda applåder när hon deklarerade att partiet ska bli störst i nästa val. Ideologi fanns dock knappt på kartan under Sverigemötet. Retoriken var självförhärligande och närmast propagandistisk, medan interna problem tystades ned. Det är lätt att hålla med FMSF:s vice ordförande Viktoria Skölds uttalande i TV4: “Det känns som att de (Moderaterna) har blivit lite för sossiga.”

ANNONS