Adnan Dibrani: Misstroendeförklaring bör inte missbrukas

I sakfrågan saknar jag helt förtroende för miljöministern, skriver Adnan Dibrani (S)

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I onsdags röstade riksdagen om misstroende mot miljö-och klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Det saknas inte skäl att misstro regeringens klimatpolitik. För första gången har vien regering som medvetet driver en politik som ökar utsläppen av växthusgaser. Det är en oansvarig politik.

Ändå valde vi socialdemokrater att lägga ned våra röster. Vi röstade varken för ett aktivt misstroende eller mot detta. I sak spelade det ingen roll, för att gå igenom måste misstroendet stödas av 175 ledamöter och så ser inte styrkeförhållandena ut i riksdagen. Ändå frågar sig många varför vi inte tog chansen att markera mot regeringens oansvariga politik.

Det enkla svaret är att en misstroendeförklaring är det starkaste verktyg riksdagen har. Det ska inte användas för att uttrycka ett allmänt missnöje, oppositionen är alltid missnöjd med regeringens politik. Det ska vara reserverat för situationer där statsrådet begått regelrätta fel och förtroendet därför är förbrukat. Pourmokhtari följer bara regeringens linje. Regeringen fattar gemensamma beslut och  skulle inte ändra på dessa om miljöministern avgick. Hon skulle bara ersättas med en ny miljöminister som för samma politik.

ANNONS

Sedan den nuvarande grundlagen infördes har det hållits 13 omröstningar om misstroendeförklaring. Bara en av dessa har resulterat i att ett statsråd avgått (statsminister Stefan Löfven2021), resten har avvisats. Tyvärr ser vi att misstroendeförklaringar blir allt vanligare även i fall då det egentligen bara är regeringens politik som oppositionen vill kritisera. Åtta av de tretton omröstningarna har hållits mellan 2014 och 2022. Även dessa har avvisats, trots att det under perioden fanns högermajoritet i riksdagen.

Bara en av de misstroendeförklaringar som lagts fram under alla år har lagts fram av Socialdemokraterna (mot statsminister Torbjörn Fälldin 1980). Till del beror det ju på att vi har haft regeringsmakten under många år men även under borgerliga regeringar har vi i huvudsak hållit oss ifrån detta. Det är svårt att vinna en omröstning, regeringen har ju tillträtt för att den accepterats av riksdagen och de förhållandena brukar inte ändras under mandatperioden. Det blir därmed mest ett poserande från oppositionens sida. För egen del ser jag gärna mindre sådant och mer konstruktiv debatt i sakfrågan. Och i den saknar jag helt förtroende för miljöministern.

Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS