Måste kameror upp för att stoppa sopsyndare?

Fuldumpningen i Varberg och Falkenberg ökar risken för problem med råttor och skadedjur. Mer måste göras för att stoppa svineriet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ingen kan skylla på okunskap. Den som fuldumpar sin trasiga mikro vid återvinningsstationen är en lat idiot – inget annat.

Tyvärr har idioterna blivit fler – inte bara i Falkenberg och Varberg. I miljödebatten hävdas inte sällan att svenskar är duktiga på att ta hand om sin egen skit. Men det är en sanning med modifikation.

Många gör helt rätt. Men över hela landet växer problemen med nedskräpning vid återvinningsstationer. Det visade dyster statistik från förpackningsinsamlingen redan innan kommunerna tog över ansvaret vid årsskiftet.

En rad kommuner har därför uppgivet beslutat om att dra in vissa stationer – efter att de förvandlats till ett slags soptippar. På andra håll har man satt upp övervakningskameror – i förhoppning om att det ska stoppa dumpningen. Malmö är ett exempel. Tidigare i år kunde två män åtalas för nedskräpning efter att ha fastnat på bilder från en problemtyngd återvinningsstation. Ytterligare åtal, mot fler sopsyndare, väntas komma, berättade Sydsvenskan.

ANNONS

Enligt den lokala ordningspolisen i Malmö är det, för trygghetens skull, viktigt att samhället sänder tydliga signaler om att det offentliga rummets skick spelar roll.

Att några kan åtalas för brott är alltså bra – och kan bidra till att kamerornas förebyggande effekt förstärks. Men på det hela taget är det förstås nedslående att allt fler kommuner skall behöva ta till den sortens övervakning för att människor ska skärpa sig. Systemet med återvinningsstationer och återvinningscentraler är ju inte svårt att begripa sig på. Så vad kan det bero på att allt fler skräpar ned?

Näringslivets producentansvar, som ägs av bland andra Svensk Handel och Sveriges Bryggerier, misstänker att mer hemarbete och att fler handlar via nätet kan vara delar av förklaringen. Det framkom i ett inslag i TV4 tidigare i år.

Att ökad e-handel också ökar avfallsmängden är sannolikt. Men det förklarar inte varför människor fuldumpar sin soffa på återvinningsstationen i stället för att åka till återvinningscentralen.

Det är dock inte bara privatpersoner som felar. En hög dumpade bildäck i Falkenberg kan exempelvis komma från en mindre nogräknad företagare. Tyvärr förekommer även sådan nedskräpning, vilket uppgifter från fler kommuner visar.

Hur bemästrar man dessa problem, när till och med städare på plats kan bemötas av mothugg när de upplyser om att någon försöker slänga fel saker på fel plats? Med fler polisanmälningar?

ANNONS

Visserligen kan en del av problemet lösas automatiskt, när den hushållsnära insamlingen utvidgas inom några år. Men upplever många att det inte kostar något att svina ned, att lagen är verkningslös, så blir det förstås enklare att strunta i den. Så fler bötesföreläggande vore önskvärt.

ANNONS