Greta Thunberg är en av undertecknarna men är inte förgrundsfigur för stämningsansökan.
Greta Thunberg är en av undertecknarna men är inte förgrundsfigur för stämningsansökan. Bild: Tim Aro/TT

Katarina Erlingson: Lyssna på de unga om klimatet, Kristersson!

Klimatkrisen är ett faktum, men alltför många blundar för det. De som är barn och unga kommer att drabbas av vår brist på snabbt agerande, för den nya regeringen viftar bort klimatåtgärder.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

-Gör vi det inte, så gör vi det inte, sa finansminister Elisabeth Svantesson på en fråga från Svenska Dagbladet om Sverige kommer att klara klimatmålen till 2030.

Uttalandet är så oerhört respektlöst mot dagens unga och kommande generationer. Att med berått mod öka utsläppen av koldioxid är skamligt av högerregeringen.

Ett antal modiga barn och ungdomar har alltså stämt staten inför domstol. Kanske kan juridiska argument bita när nu politiska och vetenskapliga vädjanden tydligen inte gör det.

636 barn och unga står bakom, genom organisationen Aurora. De yngsta är bara sju år och Greta Thunberg är det mest kända namnet, men Anton Foley är den formella parten i målet.

ANNONS

Även med en annan regering hade stämningen blivit av, för Sverige ligger alltför långt ifrån att uppnå klimatmålen. Stämningsansökan har förberetts i två år och det är imponerande att den nu blir av. I Nederländerna och i Tyskland har liknande rättsprocesser gett resultat för de unga klagande. Båda länderna har tvingats skärpa sina klimatmål. Och det är kanske juridiken som kan rädda oss och klimatet, även om lagstiftningen i Sverige inte är likadan som i Nederländerna och Tyskland. Samtidigt bygger mycket på EU-lagstiftning och det borde vara en fördel i sammanhanget.

Det de unga vill är att domstolen ska besluta att klimatpolitiken är otillräcklig. Inte vad som ska göras, utan bara bedöma om klimatpolitiken uppfyller de lagar vi har.

Den nya regeringen behöver verkligen en spark i baken när det gäller att få ner koldioxidutsläppen snabbt - nu agerar man helt tvärtom och ökar utsläppen. Förhoppningsvis tar domstolsprocessen inte alltför lång tid, för det är bråttom att göra något. Om SD och deras kompisar i högerregeringen inte litar på vetenskapen kanske de kan lita på juridiken? Det kanske är för mycket begärt, men trycket från de unga och alla vi äldre som håller med de unga måste öka betydligt.

Att den nya regeringen går i Sverigedemokraternas ledband är uppenbart, men det är extra allvarligt när det gäller klimatpolitiken. SD:s motvilja mot att Sverige ska gå före bryter mot Parisavtalets rättviseprincip, att det land som är rikare ska gå före. Samtidigt som Sverige slutar att gå före minskas också biståndet, ett redskap för att hjälpa andra länder att minska sina koldioxidutsläpp.

ANNONS

De unga som efter omfattande förberedelsearbete nu stämmer staten kommer att få motstånd politiskt. Det kommer främst att yttra sig i tystnad, för regeringen kan rimligen inte försvara dagens läge med hedern i behåll.

Eftersom det är domstolen som dömer skipas förhoppningsvis rättvisa så småningom.

ANNONS